Gymnasium

Voor leerlingen die van extra uitdaging houden en meer willen weten over de Romeinse en Griekse cultuur is het gymnasium van het CLV een goede keus! Als je talent hebt, laat je deze kans niet liggen! Een gymnasiumopleiding geeft toegang tot vervolgstudies aan de universiteit, waar je bijvoorbeeld bij rechten, theologie, medicijnen, geschiedenis en de talen veel profijt hebt van je kennis van de klassieken.

Gymnasium is net als atheneum voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo). Het gymnasium is niet hoger dan het atheneum en het niveau van de examenvakken is gelijk. Het grootste verschil zit in de klassieke talen. Kies je voor het gymnasium, dan krijg je ook les in de vakken Latijn en Grieks.

De brugklas
In de brugklas volg je als extra vak Latijn en het tweede deel van het jaar ook Grieks. De vakken Engels en Nederlands krijg je op een andere manier.

Latijn
De taal, het dagelijkse leven, de kunst en de mythologie van de Romeinen komen uitgebreid aan bod. Natuurlijk is er ook een typisch Romeinse excursie!

Cambridge Engels

Verrijkt Nederlands
De lesstof van Nederlands krijg je in een verkorte vorm. Daardoor heb je tijd om ook op een andere manier met dit vak bezig te zijn.

Grieks
In de tweede helft van de brugklas ga je ook Grieks leren. De Grieken gebruiken een heel ander alfabet dan wij en dat is best even wennen.

Na de brugklas
In klas 2 staat naast Latijn ook Grieks op het programma. Zo kom je meer te weten over de taal en cultuur van de oude Grieken. Je gaat op excursie naar Romeins Keulen en Xanten.

In klas 3 rond je de basis van de vakken Latijn en Grieks af en maak je een tocht naar Augusta Treverorum (Trier) en in klas 4 ga je nog verder van huis. Voor een internationaliseringsproject verblijf je een week in een Grieks gastgezin en bezoek je o.a. het Parthenon in Athene en het orakel van Delphi.

En last but not least: in klas 5 reis je naar Rome. Van de catacomben tot het Colosseum, alles komt aan bod.

Neem voor meer informatie contact op met mevrouw van Meenen (decaan havo/vwo).