Gymnasium

Ben je nieuwsgierig? Word je graag uitgedaagd? Ben je talentvol? Wil je meer weten over de Romeinse en Griekse cultuur? Lijkt het je interessant om over de belangrijke onderwerpen van het leven na te denken? Werk je graag samen aan projecten? Heb je een vwo-advies? Zit je in een Plus-klas? Vind je het leuk om dingen op jouw manier te doen? Is je antwoord op één of meer vragen ja? Dan is het gymnasium van het CLV een goede keus voor jou!

Gymnasium is net als atheneum Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (vwo). Het verschil tussen atheneum en gymnasium zit in de manier van werken en natuurlijk in de klassieke talen. Kies je voor het gymnasium, dan krijg je ook les in de vakken Latijn en Grieks. De lessentabellen voor het gymnasium kun je in de schoolgids vinden.

De brugklas 
In de brugklas volg je het vak Latijn en het tweede deel van het jaar ook Grieks. Bij Latijn komen de taal, het dagelijkse leven, de kunst en de mythologie van de Romeinen aan bod. In de tweede helft van het jaar leer je als start van de Griekse taal het alfabet (ἀλφα, βετα ...) en lees je kleine teksten in het Grieks. Uiteraard hebben we ook een excursie die te maken heeft met de oudheid.

Een aantal andere vakken krijg je op een andere manier aangeboden. Bij Engels wordt er gewerkt met Cambridge Engels. Bij Nederlands kiezen we ervoor om op een versnelde manier door de stof te gaan. Een aantal weken per jaar reserveren we voor vakoverstijgende projecten. Daar doen meerdere vakken aan mee.

Na de brugklas
Ook in klas 2 en 3 volg je Grieks en Latijn. Je dagen zijn niet langer dan die van andere leerlingen. De excursies in klas 2 en 3 zijn vakoverstijgende excursies waarin naast de oudheid ook aandacht is voor bijvoorbeeld godsdienst, sport, kunst, Duits en/of Frans.

Als je een gymnasiumdiploma wilt behalen heb je in klas 4, 5 en 6 Latijn of Grieks, allebei mag natuurlijk ook. Ook in andere vakken wordt er extra uitdagend les gegeven. In klas 4 en/of 5 maak je een klassieke reis naar het buitenland. 

Voor gymnasiumleerlingen (klas 1 t/m 6) die extra uitdaging kunnen gebruiken biedt U-Talent unieke activiteiten bij de Universiteit Utrecht. En vanaf 5 vwo kunnen leerlingen met interesse in bèta deelnemen aan de U-talent Academie.

Met een gymnasiumdiploma heb je in Nederland het hoogst haalbare diploma in je bezit. Uiteraard geeft dat diploma je toegang tot een universiteit. Daarbij heb je voor studies als rechten, theologie, medicijnen, geschiedenis en talen veel voordeel van je kennis van de klassieken. Met een gymnasiumdiploma heb je een brede algemene ontwikkeling en daar heb je altijd plezier van. Om af te sluiten met een mooie Latijnse spreuk: non scholae, sed vitae discimus! Wij leren niet voor school, maar voor het leven!

Neem voor meer informatie contact op met mevrouw Germans, afdelingsleider atheneum/gymnasium 1,2 en 3.