Veilig inloggen met tweestapsverificatie (2FA)

Internet heeft ons leven veranderd, maar niet altijd ten goede.


Persoonsgegevens zijn geld waard en door een leerlingaccount te bemachtigen, kunnen criminelen via dit account eenvoudig misbruik maken van deze gegevens. Vanwege toenemende dreigingen op internet is daarom een extra beveiligingsstap nodig voor applicaties die persoonsgegevens bevatten. Vanaf 15 maart gaan wij tweefactorauthenticatie, ook wel 2FA, instellen voor de Office 365-schoolaccounts van al onze leerlingen.

2FA is een veiligere manier van inloggen: naast een gebruikersnaam en wachtwoord is er nog een tweede factor nodig. Zo zijn de privacygevoelige gegevens van leerlingen nóg beter beschermd.

Op school wordt niet gevraagd om een 2FA, maar buiten school wel.

Voor 2FA moeten de leerlingen een mobiele telefoon met een gratis Authenticator-app gebruiken. Om in te loggen hebben ze dan hun gebruikersnaam + wachtwoord nodig én een zogenoemde soft token uit een Authenticator-app (een 6-cijferige verificatiecode).

Waarom verplicht het CLV het gebruik van 2FA?

2FA is een noodzakelijke beveiliging vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het CLV heeft de plicht vanuit het privacyconvenant om deze beveiliging aan te bieden. Het CLV staat ook achter het gebruik van 2FA, omdat het de veiligheid van opgeslagen gegevens vergroot.

Welke Authenticator-apps kunnen leerlingen gebruiken?

Voor de 2FA kunnen ze een mobiele telefoon (smartphone) met een gratis app gebruiken, bijvoorbeeld:

De Authenticator-app kunnen ze bij het instellen van 2FA aan hun gebruikersaccount van het CLV koppelen. De app genereert vervolgens elke 30 seconden een verificatiecode van 6 cijfers. Om in te loggen in Office365, vullen ze na het invoeren van hun gebruikersnaam en wachtwoord de code in die op dat moment in de app getoond wordt.

Leerlingen hoeven niet te wachten met instellen van 2FA; het is nu al mogelijk en er zijn al veel leerlingen die dit hebben ingesteld. Leerlingen ontvangen deze informatie binnenkort ook zelf.

Terug naar overzicht