V5 virtueel in Rome

We zijn in Rome! In de huidige omstandigheden is het niet mogelijk om de eindreis Klassieke Culturele Vorming op locatie Rome te laten plaatsvinden.


Toch wandelden we in de tombe onder de Sint Pieter waar de pausen begraven liggen. Zelden is deze plek toegankelijk voor het publiek. Verder waren we op Piazza Navona waar de stralende zon scheen en veel kunstenaars aanwezig waren. Er gaat een wereld voor ons open, anders dan bekend, maar zeker uitdagend. Onder leiding van Esther en Nadine van het bedrijf Social VR leren we hoe storytelling in elkaar zit. De leerlingen maken een game op locatie of een verhaal en filmen dit op locatie in Rome, en toch vanuit de aula.

Wat is 360 graden filmen, wat wordt bedoeld met animaties maken, 3D camera’s, belichting? Het komt allemaal ter sprake en de leerlingen die meer of minder hiervan wisten, leren in razend tempo bij. Er worden producties geschreven volgens een strak schema vanuit de begeleiding en iedere leerling heeft een VR bril die gekoppeld wordt met zijn of haar telefoon.

We ontmoeten veel ons bekende personen: zo komen de conciërges regelmatig bij ons langs en kwamen directieleden al een kijkje nemen in ons Rome. Ook leerlingen van andere jaren tonen belangstelling voor onze reis.

De eindproducten (film of game) worden a.s. vrijdag, wanneer we allemaal tegelijk een VR bril op hebben, bekeken.

Kortom: er gaat niets boven het echte Rome, maar binnen de gegeven omstandigheden is dit een leuk, creatief en innovatief alternatief. 

Benieuwd hoe dit ondanks de maatregelen toch mogelijk was?
Bekijk de RTV Utrecht uitzending terug via: https://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/unieuws/20210312-1700/ (vanaf 05:54 is het CLV te zien).