Terugblik Paarse vrijdag

Naast Black Friday en Cyber Monday was er nóg een hele belangrijke dag in deze drukke en bizarre tijd, namelijk Paarse Vrijdag!


Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren, studenten en docenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met LGBTIQ+ ers, waar ook ter wereld. Ook op het CLV!

Paarse vrijdag op het CLV
De Pride Vlag, paarse ballonnen, posters en vlaggetjes waren te zien op meerdere plekken aan de Kerkewijk en op de Mispel. Leerlingen en docenten waren paars of in regenboog gekleed om hun solidariteit te tonen. Ook de dagopeningen stonden deze week in het teken van gender en seksualiteit. De leerlingen van Indifferent hebben veel georganiseerd rondom Paarse Vrijdag. Het CLV kleurde paars!

Indifferent op het CLV
InDifferent is een community van leerlingen en docenten die zich inzetten voor diversiteit en tegen discriminatie op school. Elmar Nooteboom is de stichting gestart op zijn school, Dorenweerd College in Doorwerth, en inmiddels zijn meerdere scholen aangesloten. Door middel van leuke en informatieve acties, activiteiten en evenementen brengt InDifferent leerlingen samen in een inclusieve sfeer met als doel een sterke en positieve community te vormen. Wilt u of uw kind hier meer over weten? Dan kunt u contact opnemen met Martine Hakvoort (hak@clv.nl)  of Wieke Teselink (tes@clv.nl).

Een paar paarse feitjes op een rij: 

• Paarse Vrijdag is ontstaan naar het voorbeeld van Spirit Day in de Verenigde Staten, die eerder in 2010 voor het eerst plaatsvond als uiting tegen het pesten van LGBTI-jongeren. In de VS en Canada vindt deze dag plaats op de derde donderdag van oktober, in Nederland iedere tweede vrijdag van december.

• De kleur paars komt van de paarse baan in de regenboogvlag van de homobeweging. De kleur paars staat voor karakter, moed, idealisme en solidariteit.

• Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (2018) denkt 20 procent van de homo-jongeren dat je op hun school onmogelijk uit de kast kunt komen. 12 procent denkt dat je het tegen iedereen op school kunt zeggen. Volgens het COC worden op middelbare scholen nog steeds veel negatieve dingen over homo’s gezegd, zowel door leerlingen als door docenten.

• Een klein deel van de LHBTI-jongeren weet al voor hun tiende dat ze op hetzelfde geslacht valt (5 procent), meldt het SCP. Gemiddeld zijn jongeren ongeveer veertien jaar oud als ze zich bewust worden. Vervolgens duurt het bijna twee jaar totdat diegene het vertelt.

• Waar 11 procent van de heteroseksuelen psychische klachten heeft, is dat bij homo’s en lesbiennes 17 procent, weet het SCP. Bij biseksuelen is dit percentage nog hoger: daarvan zegt 26 procent psychische problemen te hebben. Scholieren voelen zich vijf keer vaker eenzaam, volgens het COC. Ze krijgen te maken met meer geweld en worden vaker uitgescholden en buitengesloten.