Schrijver of piloot?

Op 15 en 16 december bezocht schrijver Buddy Tegenbosch het CLV.


De leerlingen van klas 2 hadden zich goed voorbereid op het bezoek. In sommige klassen werd zijn winnende boek van de Jonge Jury 2020 Match voorgelezen. In de lessen Nederlands hadden de leerlingen geoefend voor een boekverslag een interview af te nemen. Deze vaardigheid kon gelijk toegepast worden bij Buddy Tegenbosch. Hij was dan ook verrast over de kwaliteit van de vragen die door de leerlingen  gesteld werden.

De winnende vraag was: ‘Hoe kan het lezen aantrekkelijker gemaakt worden?’ Van deze vraag werd Buddy enorm enthousiast. Hij vertelde over het belang van lezen en vooral ook over het lezen van boeken die jij leuk vindt! Kies een onderwerp dat jou interesseert en dat, als je geen enthousiaste lezer bent, niet te dik is. Zijn nieuwste boek Mijn nacht met Vedder is dan ook niet dik! De tijd vloog voorbij en na 40 minuten zei hij: ‘Nou, nog één vraag, dan ga ik de presentatie beginnen.’

Flitsend begon de schrijver daarna zijn presentatie. Wat een energie! Hij vertelde over zijn werk als piloot, maar dat zijn werk na zo’n tien jaar toch begon te vervelen. Natuurlijk vindt hij het ontzettend interessant om de wereld te zien - de mensen, de culturen, de landen - maar het vliegen zelf is niet heel afwisselend. Hij wilde - nee, hij moest - ook iets creatiefs gaan doen. Maar wat dan? Hij vindt zichzelf helemaal niet creatief, was zijn eerste gedachte.

Inmiddels hield Buddy Tegenbosch wel weer van lezen (op de middelbare school had hij nauwelijks gelezen) en wilde hij proberen te gaan schrijven. Dat bleek niet alleen leuk, maar ook een talent  van hem te zijn. Zijn ervaringen als piloot kon hij natuurlijk goed gebruiken voor zijn verhalen. Inmiddels heeft hij vier boeken geschreven en zijn vijfde boek Mijn nacht met Vedder is zojuist verschenen.

Hij presenteerde zijn boeken met trailers die op YouTube te zien zijn. De leerlingen, zowel de jongens en de meisjes, waren enorm betrokken en geïnteresseerd. Zo wordt het lezen dus aantrekkelijk gemaakt!

Karen Riteco
docent Nederlands