Schrijfster Maren Stoffels op het CLV

Drie boeken onder een theedoek en elke twee uur een nieuwe groep pubers voor je neus. Schrijfster Maren Stoffels was drie dagen lang op bezoek op het CLV om alle tweedeklassers te inspireren met haar boeken. Het eerste boek van de succesvolle schrijfster werd uitgegeven toen ze nog maar 17 was. Inmiddels is haar 25e boek verschenen, ‘Lockdown’.


Hoewel de titel je meteen aan de covid19-lockdown doet denken, heeft het niets met de pandemie te maken. Maren vertelt dat je vaak door de titel of de cover al je oordeel klaar hebt. Daarom doet ze een experiment met de boeken onder de theedoek. “Welk van de volgende stukjes maakt jou nieuwsgierig?” De 33-jarige schrijfster leest stukjes voor uit verschillende boeken. De leerlingen zien niet welk boek het is, want die liggen nog verstopt onder een kleedje. Starend naar het notitieboekje waaruit ze voorleest, proberen leerlingen bij zichzelf te ontdekken of ze het boek zouden willen lezen. Ze mogen stemmen. En dan komen de boeken onder het kleedje vandaan. “Misschien had je dit boek wel nooit gekozen als het voor je neus in de bieb staat”. Een knipoog naar de docenten die deze manier misschien wel kunnen uitproberen in de klas.

Maren vertelt verder over haar carrière die eigenlijk al begon toen ze vijftien was. Ze neemt de leerlingen mee naar het avontuur in een escaperoom, waar één van haar boeken over gaat. En natuurlijk mogen de leerlingen vragen aan haar stellen. “Hoe beoordeelt u uw eigen boeken?”, “In welk personage herkent u zichzelf het meest?”. De beste vraag was die van een leerling uit klas m2a. Ze won een boek door aan Maren te vragen wat de titel van haar nieuwste boek was geweest als Mark Rutte het woord ‘lockdown’ niet had genoemd op een persconferentie van zo’n anderhalf jaar geleden.