Veronie van Essen

In 2015 stonden wij als leraren geschiedenis voor een uitdaging. Wij wilden de 70 jarige bevrijding van concentratiekamp Auschwitz met leerlingen herdenken, maar op een manier die recht zou doen aan het inlevingsvermogen van een klas 3 leerling.


Als wij de vele slachtoffers van Auschwitz op de één of andere manier gezamenlijk zouden herdenken zou dat het effect hebben van een blik in de afgrond; beangstigend en beklemmend.  Wij besloten één slachtoffer te herdenken, Veronie van Essen, een jong meisje uit Veenendaal, dat bovendien aan de CLV- geschiedenis verbonden kon worden. Op één leerling van hun eigen leeftijd, een enkel slachtoffer van de rassenwaan van de nazi’s, zouden zij zich kunnen inleven, zo was onze overtuiging.

Abel Herzberg stelt dat er niet 6 miljoen Joden zijn vermoord, maar 6 miljoen x 1, daarmee de individualiteit benadrukkend van elk slachtoffer. Wij herdachten Veronie van Essen in februari 2015, kort na de internationale herdenking van de bevrijding van Auschwitz, met de onthulling van een gedenksteen aan de muur van het MAVO gebouw. Ik moedig jullie aan om de gedenksteen eens een keer te bekijken. De gedenksteen werd onthuld door Binyomin Jacobs, opperrabbijn van de Nederlands-Israëlitische gemeente en de toenmalige Burgemeester van Veenendaal, Wouter Kolff. Leerlingen hadden ook een rol.

We namen in het verlengde van de herdenking van 2015 als school in september 2018 het initiatief om een financiële bijdrage te leveren aan het Holocaust namenmonument in Amsterdam, dat een initiatief is van het Auschwitz comité. De naam van Veronie van Essen is, samen met die van haar familie, toegevoegd aan het Holocaust namenmonument in Amsterdam. Op zondag 19 september jl. werd dit monument onthuld door Koning Willem Alexander; een belangrijk moment in de geschiedenis van de Joodse gemeenschap van Nederland. Een belangrijk moment ook voor het CLV waar onderwijs over de holocaust belangrijk is.