Het flexrooster in 2025-2026
Dit jaar hebben wij voor het eerst in alle afdelingen gewerkt met het flexrooster.

Dit betekende veel ontdekken, veel uitproberen en veel bijstellen. Uiteraard gaan wij daar komend jaar mee door. Direct aan de start van het nieuwe schooljaar voeren de we volgende twee wijzigingen door om het zelfstandig leerklimaat te verhogen:
- Op de twee grootste pleinen (A1 en het Brugplein) zal volgend jaar de hele dag een leerpleinmedewerker aanwezig zijn. Deze heeft een grotere rol dan de huidige surveillant. Naast de handhaving van de regels, is deze medewerker ook aanwezig voor pedagogische en didactische begeleiding van de leerlingen op het plein.
- Alle studiewijzers worden gebundeld in één overzichtelijk document waar leerlingen, mentoren en leerpleinmedewerkers toegang toe hebben. Hierdoor wordt het creëren van overzicht een stuk makkelijker voor de leerling en het begeleiden van de leerling is dan ook beter mogelijk.
Vanuit de focus op basisvaardigheden zullen er komend jaar een aantal flexuren 'rekenen' aangeboden worden in verschillende jaarlagen. In de brugklas en tweede klas wordt er een extra lesuur 'begrijpend lezen' aangeboden.
Dit jaar bestond de optie om, als de resultaten van de leerling daar aanleiding toe gaven, de vrije keuze van de leerling in te perken en de leerling verplicht in te schrijven voor één of meerdere vakflex lessen. Wij zijn daar, zeker in het begin van het schooljaar, terughoudend mee omgegaan. Voor komend schooljaar zien wij dat het verstandig is om leerlingen eerder verplicht in te schrijven als daar aanleiding voor is. In de overgangsvergaderingen van dit jaar kan door de docenten al worden aangegeven of het voor een leerling verstandig is om volgend jaar al direct verplicht te worden ingeschreven. Hiermee willen we bereiken dat de juiste leerlingen in de juiste vakflex zit. Dit is iets waarvan de docenten hebben aangegeven dat het cruciaal is voor het goed functioneren van het flexrooster.
In alle afdelingen is er volgend jaar vanaf het begin ruimte voor Maatwerk op het gebied van de flexuren. Dit kan betekenen dat voor sommige leerlingen het aantal flexuren per week gereduceerd wordt. Bijvoorbeeld bij tutoren of leerlingen die een extra vak volgen.
Ook volgend jaar is de projectgroep flexuren actief op het CLV. Deze groep zal blijven monitoren en bijstellen waar nodig.