GYMNASIUM-dag, eindelijk kon het!!!

Op maandag 12 december vond de gymnasiumdag plaats voor alle leerlingen van G1 t/m G6. Al jaren proberen we deze dag van de grond te krijgen, jaren gooide corona roet in het eten. Maar maandag 12 december was het dan eindelijk zover.


Wij vinden het belangrijk onze leerlingen te laten zien en te laten ervaren dat de klassieke oudheid uit vele verschillende disciplines bestaat. Voorbeelden: toneel, beeld- en bouwkunst, filosofie, stedenbouw, retorica…. Jaarlijks willen we aan één van die disciplines een hele dag aandacht besteden voor alle gymnasiumleerlingen. Het ene jaar binnen school, het andere jaar buiten school.

Op maandag 12 december besteedden we aandacht aan het klassieke onderwerp Retorica. Het belang van een verhaal kunnen houden, je argumenten scherp hebben en daarover op niveau met elkaar kunnen discussiëren. Een antieke waarde, maar zeker nog steeds een waarde in onze tijd.

Onze leerlingen zijn zelf aan de slag gegaan in teams van tien personen. Elk team bestond uit leerlingen van zowel de onder- als de bovenbouw. In twee rondes debatteerden telkens twee teams tegen elkaar. De debatten werden beoordeeld door een jury. Na afloop van de twee rondes gingen twee teams de ultieme strijd aan in het finale-debat. Het debat over de stelling Woorden doen meer pijn dan wapens werd op het scherpst van de snede gevoerd en uiteindelijk gewonnen door het team dat het best in kon gaan op de argumenten van het andere team.