GLF- ethiek in de zorg en onze normen en waarden

Dinsdagmiddag 7 maart kwamen wij als GLF’ers bij elkaar om na te denken over ethiek.


Waarom doe je wat je doet? Waarom denk je wat je denkt? Om op die vragen een antwoord te krijgen hadden we Ethicus Marije Stegenga uitgenodigd. Zij kan ons als geen ander vertellen waarom we de dingen doen die we doen.

Marije is ethicus in de zorg en tijdens het evenement lichtte ze ons toe wat haar werk inhoud. Ze krijgt te maken met lastige ethische vraagstukken. Dit maakte veel leerlingen nieuwsgierig. Ze vroegen haar hoe ze haar eigen mening opzij kan schuiven in de gesprekken die ze dan voert. Voor ons blijkbaar heel lastig, maar voor Marije is dit vanzelfsprekend. Daar kunnen wij nog wel wat van leren.

Verder heeft ze ons bewust gemaakt van de achterliggende normen en waarden die wij hebben bij het maken van keuzes. Zo vroeg ze ons: “Stel dat je een slecht cijfer haalt, vertel je dat dan gelijk aan je ouders?” De één antwoordde met: “Ja dat doe ik altijd, want ik heb een goede band met mijn ouders”. Waarop iemand anders zei: “Ik doe dat liever niet, ze zien het vanzelf wel in Magister”. Hierdoor ontstond er een leuk gesprek, want de ander lichtte toe dat hij ook gewoon een goede band heeft met zijn ouders. Tot slot vroeg Marije ons wat voor ons de belangrijkste waarden zijn en de waarde betrouwbaarheid bleek bij ons het meest populair te zijn.  

Wij hebben een erg goede en leuke bijeenkomst met elkaar gehad. Er werd actief meegedaan, er zijn veel vragen gesteld en beantwoord en er was een grote opkomst! Ook waren er enkele leerlingen die even bleven napraten voor wat persoonlijk advies. Uiteraard hebben we gezorgd voor een bedankje voor Marije, want we hebben veel opgestoken van dit evenement.

Namens,

Noëlle, Judith, Sera, Quinty, Seth, Sem en Pleun.