Een les maatschappijleer van burgemeester Kats

En dan staat zomaar de burgemeester voor de klas in plaats van je eigen maatschappijleerdocent.


Woensdag 6 december gaf burgemeester Kats van Veenendaal een les maatschappijleer aan een van onze 5 vwo-klassen. Hoe bijzonder is dat?! Vooraf hadden de leerlingen al vragen voorbereid en nadat de burgemeester uitgebreid uitlegde hoe je bijvoorbeeld burgemeester wordt en wat de taken en verantwoordelijkheden van een burgemeester zijn, werden veel van deze vragen beantwoord.

Zo hoorden de leerlingen nou eindelijk eens uit eerste hand wat de afwegingen zijn wat betreft de veiligheidsmaatregelen bij een belangrijke voetbalwedstrijd, maar vertelde de burgemeester ook wat de meest lastige 'burgermeestermomenten' zijn geweest van afgelopen jaar of waar hij het meest tevreden over was.

Dit zijn van die lessen die je als kind niet snel of misschien wel nooit meer vergeet. Want ook de vraag van de burgemeester: Weten jullie wat Veenendaal voor vluchtelingen doet, leverdere mooie gesprekken en wedervragen op. En als ingewikkelde politieke vraagstukken van vandaag de dag uitgelegd en hier en daar genuanceerd worden door een burgemeester, werpt dat toch weer een heel ander licht erop.

Kortom, een zeer waardevolle les, zo een waarbij je als school dankbaar bent dat je de kinderen weer een stukje meer duiding kunt geven over de maatschappij waar we middenin staan.