Duurzaamheid

‘Bouwen voor de toekomst, met respect voor het verleden.’ Onder dat motto is het Christelijk Lyceum Veenendaal verduurzaamd, deels gerenoveerd en grotendeels vervangen door nieuwbouw. Het nieuwe, duurzame schoolgebouw van het CLV is op 4 januari 2021 in gebruik genomen.

Het nieuwe gebouw is een BENG gebouw (Bijna Energie Neutraal Gebouw) en dus niet aangesloten op aardgas, behalve enkele Science lokalen voor proeven met een vlam. Daarnaast zorgen zonnepanelen voor de meeste energie en gaan verwarming en koeling via lucht die aangezogen en afgevoerd wordt.

Een paar weetjes….

Ook bij de sloop en bouw was circulariteit en hergebruik van materialen een belangrijk uitgangspunt. Uiteindelijk bestaat zo’n 44 procent van het nieuwe gebouw uit de oude constructie. Van het gesloopte deel is zo veel mogelijk hergebruikt. Het puin is bijvoorbeeld als granulaat verwerkt in het straatwerk en gebruikt als terreinaanvulling. De panelenwanden, stalen randbalken, lampen en vele andere producten en materialen hebben op andere plekken een tweede leven gekregen. De graffitiplaten werden gebruikt om wijndoosjes van te maken en van de gordijnen zijn zelfs hangmatten en tasjes gemaakt.