Nieuws in de CLV Schoolbrief 2015-2016

10 - Stick2Uganda CLV 2015 weer terug

Na twee weken in Ttula een arme wijk in Kampala en Jjaja Banga bij een project in het zuiden van Oeganda zijn de ambassadeurs van Stick2Uganda weer terug in Nederland.

 

Vrijdag 23 oktober om 17.10 uur landde het TA vliegtuig op Schiphol en kwam er een eind aan een enerverende reis. Alle ouders stonden klaar met spandoeken en naambordjes. Een warm welkom. Terug op Nederlandse bodem, thuis bij ouders, vrienden en geliefden  kwamen langzaam alle indrukken van de reis naar boven, de verhalen. De weblogs en de foto’s op de facebookpagina van Stick2Uganda CLV geven een eerste indruk. Maar dat is wat je ziet. Wat je erbij voelt als je er bent geweest is moeilijk in woorden te vangen.

 

Een korte terugblik

Twee weken Oeganda levert veel ervaringen op. Ervaring met het leven in Oeganda in een sloppenwijk, geen privacy en wifi, een gat in de grond als toilet en een teiltje als douche, de dagelijks vrijwel dezelfde maaltijden verzorgt door lieve, gastvrije en dankbare Oegandezen, het brengt je terug naar de basis. Contacten in Oeganda door het buddy-systeem, bezoeken aan kleine lokale ondernemers, bezoeken aan de Nederlandse ambassade, een middelbare school en twee universiteiten, gesprekken met bewoners op het platteland over hun leven, hun kinderen en hun idealen. Deze contacten hebben het verschil gemaakt.

 

De 20 laptops die we aan de Islamitische Universiteit hebben gegeven en 7 aan een middelbare school en de investeringsplannen die we hebben beoordeeld van lokale ondernemers hebben daarnaast gezorgd voor nieuwe inzichten en ideeën om onderlinge contacten te verbeteren.  De eerste berichten van bewoners uit Ttula en Jjaja Banga zijn dat er meer hoop is in de wijk en rondom de projecten op het platteland. Hoop dat dit een aanzet is voor verdere kennisuitwisseling en samenwerking. Social entrepreneurship is voor Oegandezen een meerwaarde. Stick2Uganda wil deze projecten ondersteunen.

 

De belangrijkste conclusie is wel dat de Oegandezen ook zelf de meerwaarde inzien, zelf moeten willen en het zelf uitvoeren. Gewoon geld geven werkt averechts, microkrediet kan wel stimulerend werken mits ze zelf volgens een eigen plan aan de gang gaan. Eigen bedrijvigheid op basis van sociaal lokaal ondernemerschap is voor een ontwikkelingsland als Oeganda de oplossing maar vraagt tijd.

 

Het vervolg, deel van het project

Leerlingen en medewerkers van Stick2Uganda CLV 2015 zijn weer een jaar samen betrokken geweest rondom dit project. Eerst de sollicitatie en selectie, daarna de Oegandadag en de actiedag Stick2Uganda CLV en verschillende informatiemomenten (colleges en voorlichtingen). De reis van de projectgroep naar Oeganda is voor een deel een afronding maar ook een nieuw begin. 

 

Alle ervaringen en plannen van de tweede Stick2Uganda CLV groep worden in verschillende rapporten samengevat. Deze rapporten wordt gezonden naar verschillende besturen van stichtingen die projecten begeleiden in Oeganda. Zij werken de plannen verder uit. Samen met lokale Oegandese ondernemers worden deze plannen op hun haalbaarheid beoordeeld en mogelijk ondersteund. De Stick2Uganda CLV ambassadeurs worden hier, als zij dat willen, steeds over geïnformeerd en van de resultaten op de hoogte gehouden. De Oegandese projecten en de resultaten kunnen door iedereen gevolgd worden via Facebook, de website van de stichting Stick2Uganda (www.stick2uganda.com) en eens per maand in de CLV Schoolbrief.

 

De ambassadeurs die op pad gingen:

 

Project Ttula-Kampala

Project Masaka-Jjaja Banga

Deborah Brouwer (H4)

Lonneke van der Wel (H4)

Jette Dirksen (H5)

Sandra van den Berg (V5)

Trix Ingargiola (V5)

Jeroen Timmer (V5)

Jeroen Bobeldijk (V6)

Tim Bouman (V6)

Dilay Çayirci (V6)

Jonathan Schoonhoven (H4)

Nynke Kuus (H5)

Esmee van der Maas (H5)

Leon Arends (V5)

Camiel Broekhuis (V5)

Laura Burgers (V5)

Jochem Hak (V6)

Britt Hoencamp (V6)

Nikki Hubers (V6)

Myrthe Keuning (V6)

 

De docenten die meegingen:

Emanuel Blokker, Denise van der Does-Diepeveen, Wouter Fondse (teamleider project Masaka-Jjaja Banga) en Cees Gouw (teamleider project Ttula-Kampala).

 
Merel Schumacher (V6), Natasja Anbeek, Hielke Wynia en Rosanne van der Mast-Bakker, die ook deel uitmaken van de projectgroep Stick2Uganda CLV 2015, hebben om uiteenlopende redenen deze keer de soms moeilijke beslissing moeten nemen om niet mee reizen. Allen blijven wel bij het project en de Stichting Stick2Uganda  betrokken.

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)