Nieuws in de CLV Schoolbrief 2014-2015

10 - Klas 5 gymnasium in Rome

Na de voorjaarsvakantie vertrok klas 5 gymnasium naar Rome. Via de website heeft u het blog kunnen lezen. Op romev5a.tk/ zijn alle foto's te zien van deze reis. Rome: de stad waar je ten minste een keer geweest moet zijn. Docent klassieke talen en KCV mevrouw Van der Maten beschrijft deze fantastische reis:

“Veniverunt ad Romam”. ‘We gingen naar Rome’… en we kwamen weer terug. Veel gezien, veel gelopen, veel ervaren. De Romereis is de laatste in een vijfjarige reeks cultuurreizen voor de eindexamens Klassieke Talen Grieks en Latijn. Vanaf klas 1: Nijmegen, Xanten, Trier, Griekenland met als bekroning: Rome.

We hebben in Rome alle weersomstandigheden meegemaakt: een zonnige, warme dag (20 graden!) op het Forum Romanum: de oude Romeinse markt, centrum van cultuur, politiek en godsdienst. Maar ook een tocht naar Vaticaanstad in de stromende regen. Met doorweekte sokken en soppend in onze schoenen. Bijna allemaal beklommen we de Koepel op de Sint Pieter om een prachtig en helder uitzicht over deze eeuwige stad te hebben.

Dit jaar hebben we voor het eerst Ostia Antica in ons programma kunnen opnemen. Deze oude, welvarende havenstad werd evenals Pompeji ‘vergeten’  en weer ‘gevonden’ maar geldt als de beste bewaarde antieke stad van Italië. Onze gidsen leidden ons met vaste hand door de ruïnes en gaven een prachtig beeld van het leven en werken hier. Wind, storm, kou maakten we mee en uiteindelijk een zonnig afscheid van een stad waarin het heden met het verleden verweven is. Tevens is de stad de oorsprong van het grote Romeinse rijk waaronder ook onze gebieden en volkeren vielen en die onze cultuur, godsdienst, rechtspraak, wetenschap en politiek beïnvloeden tot op de dag van vandaag.

“Veniamus ad Romam”…laten we terugkeren naar Rome met onze ouders, vrienden, gezinnen….spoedig of later, maar zeker ooit. Daarom immers gooiden we muntjes in de Trevifontein volgens het exacte voorschrift van onze gidsen.

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)