Nieuws in de CLV Schoolbrief 2013-2014

17 - Dagopeningen

Wij gebruiken voor onze dagopeningen in de klas het materiaal van Oase.
De weekthema's voor onze dagopeningen van de komende maand zijn:

 
Week 5   Die ene plek

In Nederland hechten we niet zo aan monumenten en gedenkplekken. In het buitenland is dat anders: in Frankrijk heeft elk dorp een monument dat herinnert aan de gesneuvelde soldaten. In Engeland struikel je over de bordjes met de mededeling dat een beroemdheid daar en daar heeft gegeten of geslapen en kun je met een audiotour een hele veldslag opnieuw beleven. Het heeft wel wat om al die plekken te markeren. Het maakt je meer bewust van de geschiedenis die overal te vinden is.

Jeruzalem, Rome, Santiago de Compostella, Lourdes, Mekka, Medina, de Jordaan, de Ganges – over de hele wereld zijn steden, rivieren en bedevaartsoorden te vinden met een bijzondere betekenis. Voor velen is de reis erheen bijzonderder dan het bereiken van de bestemming. De reis heb je nodig om het oude leven achter je te laten en daar, op die bijzondere plek, als het ware herboren te worden.

In de Bijbel wemelt het van de speciale plekken. Zoals bij Jacob, die pas na zijn droom beseft dat hij sliep op een plek waar hemel en aarde elkaar raken. Maar ook is er aandacht voor de beste plek aan tafel, de ereplaats. Of juist de plek waar niemand je ziet, waar je je terugtrekt als je alleen wilt zijn met God, zoals de binnenkamer waar Jezus het overheeft.

 

Week 6   het is nu eenmaal zo…
Soms heeft verzet geen zin. Hoe chagrijnig je ook bent, de regen zal er niet om minderen. Hoe schuldig je je ook voelt, je kunt je vervelende opmerking niet ongedaan maken. En een gebroken been heeft tijd nodig om te helen. Maar ook al weet je dat allemaal best, toch is het lastig een voldongen feit te accepteren. Ze zeggen dat je zelf je leven moet vormgeven: de goede vakken kiezen, uitkijken wat je op internet zet, contact leggen met mensen waar je iets aan hebt. En dan natuurlijk ook nog gezond eten en veel bewegen en stress vermijden en … mensen willen graag controle hebben. Zeker weten dat, als ze het ene doen en het andere laten, alles in kannen en kruiken komt. Helaas dendert ‘het gewone leven’ daar maar al te vaak tussendoor en krijg je te maken met onverwachte wendingen. Het leven is nu eenmaal niet maakbaar.

Je verzetten tegen dat wat onafwendbaar is, is verspilde energie. Maar hoe weet je dat je je moet overgeven? Soms heeft vechten tegen iets wél zin. Wanneer geef je op? Een oud gebed zegt: God, geef me de rust om dingen te accepteren die ik niet kan veranderen. De moed om me te verzetten tegen dingen die ik wel kan veranderen. En de wijsheid om het verschil te zien.

 

Week 7   Als jij er niet was…
Het is bijna Valentijnsdag. Dé dag om degene op wie je – misschien wel stiekem – verliefd bent, te verrassen. Nou ja, verrassen… Er is natuurlijk bijna geen ontkomen aan. Je vriendje verwácht gewoon een kaart. En als je je vriendinnetje geen roos geeft, zal ze meteen vragen wat er mis is. Heel spontaan is het eigenlijk niet.

Als je een ernstige ziekte hebt, dan is orgaandonatie soms de enige manier om weer te genezen. Een nier, een stuk lever, een hart van een ander kan een normaal leven weer mogelijk maken. Die orgaandonatie gaat altijd anoniem. Maar toch wil soms iemand de nabestaanden danken. Die overledene heeft immers een gezond leven mogelijk gemaakt. Wat een bijzondere verbondenheid moet dat zijn!

Deze week een themalijn over mensen aan wie je veel te danken hebt of die veel voor je betekenen.

 

Week 8 – 9   Wat gaat er door je heen?
In het bijbelboek Psalmen is er alle ruimte voor emoties. Want in poëzie komen de diepste gevoelens van mensen boven. Wat er door de psalmdichter heengaat is heel herkenbaar. Verdriet, woede en angst… alles lees je in de psalmen terug.

 

Psalm 12

Niemand die je vertrouwen kunt!
Ze zitten overal, die roddelaars.
In je gezicht doen ze aardig,
maar achter je rug vertellen ze
de meest valse leugens.
Kijk ze eens slijmen,
terwijl ze er niks van menen!
Ze liegen je glashard voor.

Ik barst bijna van boosheid.
Machteloos voel ik me.
God, doe er wat aan!
Laat ze op hun bek gaan
met hun valse praatjes!
Laat ze de pijn eens voelen
die ze anderen aandoen!
Want het zijn altijd dezelfden
die het moeten ontgelden:
Wie zwak is, pakken ze, God.

Maar u beschermt wie zwak is.
Dat hebt u beloofd,
En als u dat zegt, is het waar.
Bescherm ons tegen de
kwaadsprekers en de gladde praters.
Stop het kwaad voordat het
zich als een gifwolk verspreidt!

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)