Nieuws in de CLV Schoolbrief 2013-2014

22 - Dagopeningen

De weekthema's van week 4 en 5 zijn:

Week 4   Anders dan anders
Deze week gaat het over Jezus’ opvattingen die anders zijn dan anders. Want sommige stukjes in het levensverhaal van Jezus staan haaks op onze manier van leven. Laat jij je op de andere wang slaan als je een klap krijgt? Of zoals Jezus aankijkt tegen bezit. Rijkdom scoort niet hoog. Maar voor veel mensen is dat echt toch een doel. Zo zijn er meer uitspraken van Jezus die anders dan anders zijn. Ze zijn drastisch en zetten je aan het denken. En zetten dat waaraan je gewend bent op zijn kop.

 

Week 5   Die ene plek
In Nederland hechten we niet zo aan monumenten en gedenkplekken. In het buitenland is dat anders: in Frankrijk heeft elk dorp een monument dat herinnert aan de gesneuvelde soldaten. In Engeland struikel je over de bordjes met de mededeling dat een beroemdheid daar en daar heeft gegeten of geslapen en kun je met een audiotour een hele veldslag opnieuw beleven. Het heeft wel wat om al die plekken te markeren. Het maakt je meer bewust van de geschiedenis die overal te vinden is.

Jeruzalem, Rome, Santiago de Compostella, Lourdes, Mekka, Medina, de Jordaan, de Ganges - over de hele wereld zijn steden, rivieren, en bedevaartsoorden te vinden met een bijzondere betekenis. Voor velen is de reis erheen bijzonderder dan het bereiken van de bestemming. De reis heb je nodig om het oude leven achter je te laten en daar, op die bijzondere plek, als het ware herboren te worden.

In de Bijbel wemelt het van de speciale plekken. Zoals bij Jacob, die pas na zijn droom beseft dat hij sliep op een plek waar hemel en aarde elkaar raken. Maar ook is er aandacht voor de beste plek aan tafel, de ereplaats. Of juist de plek waar niemand je ziet, waar je je terugtrekt als je alleen wilt zijn met God, zoals de binnenkamer waar Jezus het overheeft.

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)