Nieuws in de CLV Schoolbrief 2013-2014

19 - Wedstrijd Latijn vertalen

Donderdag 21 november hebben wij, Joëlle Sprangers (6 vwo), Ard Suverein (6 vwo) en Marthe van Voorst (5 vwo), de school vertegenwoordigd bij de Klassieke Olympiaden, de wedstrijd “Latijn vertalen” om precies te zijn. Aan het einde van het vijfde uur zijn we op de trein gestapt naar Utrecht, om daar na even zoeken bij het Christelijk Gymnasium Utrecht aan te komen met onze woordenboeken in de aanslag. Om half drie zaten alle 200 deelnemers verspreid over de lokalen klaar om zestien regels Latijn te vertalen.

Voor de liefhebbers: het was een tekst van een wat onbekendere schrijver, Valerius Maximus, en het ging over Coriolanus: een Romeinse balling die zijn toevlucht zoekt bij een vijandige stam, de Volsci, en vervolgens met een leger voor de poorten van Rome staat. Als alles verloren lijkt te zijn gaan Coriolanus’ moeder, vrouw en kinderen naar hem toe om hem te smeken de stad te sparen. Als hij hen ziet, smelt zijn woede weg en komt alles goed.

Pas vanaf ongeveer kwart over vier, misschien half vijf, waren de eerste mensen klaar. Ik, Marthe, was klaar om ongeveer half vijf, Joëlle een paar minuutjes later en we hebben daarna nog tien minuten of zoiets op Ard gewacht. Op de resultaten moeten we nog even wachten, maar het was al met al sowieso een gezellig uitje!

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)