print

Leesversie CLV Schoolbrief

01 - Voorwoord december 2017: Grijstinten met Kerst


Met Kerst denken we aan licht en warmte, aan kleur en sfeer.
Niet aan kou, loodgrijs of zelfs inktzwart.

Toch is het goed om te bedenken dat Jozef kort na de geboorte van Jezus, het bezoek van herders en magiërs, met zijn prille gezin naar Egypte moet vluchten. Omdat Herodes de Grote (ook wel 'de mooie' genoemd) zo geschrokken is van een mogelijke bedreiging van zijn troon dat hij bevel geeft tot weerzinwekkende kindermoord.

Hè is dat nou nodig. Moet de romantiek van Kerst echt overschaduwd worden? Ingekleurd met loodgrijs in plaats van met rood en goud?

Enkele jaren terug maakte ik een adventsster van glas in lood, een Davidsster in een Davidsster. Hij  heeft jarenlang tijdens de adventsweken dienstgedaan voor het raam bij ons thuis. Hij hangt nu voor het raam van mijn werkkamer. Voor zowel glas in lood als voor de mens geldt: je kunt de schoonheid pas zien als er licht van binnenuit straalt.

Kortgeleden maakte ik een nieuwe, een zwaarder exemplaar, van twee gelijkzijdige driehoeken van multiplex, bekleed met afgedankt bladlood, vastgezet met asfaltnagels.

En nu hebben we alle ingrediënten voor Kerst te pakken:
Stralend licht, kleur, duisternis, huis van David, ster, lood, nagels, afgedankt, angst en hoop.
Want: Kerst is niet los verkrijgbaar.

Om dicht bij de symboliek van de adventssterren te blijven: het lood omvat slechts het glas, maar het houdt nauwelijks licht tegen. En ook al is de tweede ster met lood en nagels bekleed, het licht schijnt er toch dwars doorheen.

En wie of wat in aardse termen afgedankt wordt, speelt in Maria's loflied de hoofdrol.

 02 - Kees Zandijk met pensioen en Hielke Wynia start als afdelingsleider


Na 37,5 jaar trouwe dienst aan het CLV neemt Kees Zandijk (afdelingsleider havo bovenbouw) afscheid en gaat hij van zijn welverdiende pensioen genieten.

De afgelopen zeven jaar heeft Kees de havo bovenbouw met ongelooflijk veel passie en deskundigheid geleid. Zoals leerlingen aangeven: “Hij is altijd heel betrokken met de leerlingen, hij wil het beste voor iedereen en brengt dat ook altijd op een leuke manier over.” We gaan hem zeker missen!
 

 

 

 

 


Vanaf 1 januari zal Hielke Wynia de taak als afdelingsleider bovenbouw havo overnemen. Hielke is al enige jaren als docent geschiedenis verbonden aan het CLV en zal naast zijn taak als afdelingsleider ook nog aan een aantal klassen geschiedenis blijven geven.

We feliciteren Hielke Wynia met deze benoeming en wensen hem veel succes en wijsheid in zijn nieuwe functie.03 - Afscheid Trijnie van de Vis en Wil Weerd


Na 27 jaar nemen we afscheid van Trijnie van de Vis. Trijnie is begonnen als invaldocent in 1990 op de KJM en kreeg al snel een vaste betrekking voor een aantal uren Frans. Al snel bleek dat ze een hele goede docente Frans was. Vanaf dat moment is ze niet meer weg te denken van het CLV. In 1999 heeft ze zich gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen met dyslexie. Dat is waar haar hart ligt.

Vorige week woensdag hebben we dan ook met weemoed officieel afscheid genomen. We zullen haar enorm gaan missen. Trijnie kan terugkijken op een hele mooie loopbaan hier op school. Nu wordt het tijd om andere dingen te gaan doen en dat heeft ze dan ook dubbel en dwars verdiend.

 

 

Na 45 jaar onderwijs gaat ook Wil ons verlaten. Wil heeft 25 jaar op basisschool ‘de Maatjes’ gewerkt en is 20 jaar verbonden geweest aan het CLV. In 1997 is Wil hier begonnen als docent Techniek. Daarna heeft hij zich toegelegd op het vormgeven van het vak informatiekunde. Ook heeft hij zich de laatste tijd ingezet om alle leerlingen en docenten MOS-bekwaam te maken.

Wil paste enorm goed in ons team. Hij stond altijd klaar om een ander te helpen. Geen enkel computerprobleem was hem te groot. Ook hem gaan we echt missen.

We wensen Trijnie en Wil alle goeds voor de toekomst!04 - Open Huis 2018


Op vrijdag 26 januari 2018 houden wij Open Huis voor leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool, en hun ouders/ verzorgers.

Tussen 16.00 en 21.00 uur laten we alles zien van onze school. Van de vakken, de extra onderwijsmogelijkheden en van de activiteiten buiten de lessen om. Veel doen en lekker rondsnuffelen dus. En natuurlijk is er gelegenheid om vragen te stellen, aan leerlingen die nu op het CLV zitten, of aan de docenten.

Meer informatie over het Open Huis en onze school kunt u vinden op onze website. In januari zal er ook een speciale website voor leerlingen in groep 7 en 8 online komen. Houd u hiervoor onze website, Facebook of Instagram in de gaten!05 - Geslaagde dag met studenten uit Cambodja


Woensdag 6 december mochten wij zes hele bijzondere gasten uit Cambodja verwelkomen op onze school. Onze school doet al jaren mee aan de IJSO (International Junior Science Olympiad) en dit jaar wordt de internationale wedstrijd gehouden in Nijmegen. Als participerende school aan deze internationale wedstrijd zijn wij gekozen om de studenten voor een dag mee te nemen in het leven van een echte Nederlandse scholier.

Allereerst hebben wij kennis gemaakt met de Cambodjanen en hen informatie gegeven over het dagprogramma. Daarna hebben we twee presentaties van leerlingen bijgewoond die onze buitenlandse gasten meer vertelden over hoe ons nieuwe schoolgebouw zo duurzaam mogelijk kan worden gebouwd. Dit vonden ze erg interessant. Vervolgens hebben wij ook nog een presentatie gegeven over onze school en het Nederlands schoolsysteem uitgelegd samen met een derde klas van meneer Gijsbertsen. De meeste Cambodjanen begrepen het systeem niet direct, maar toen ze het begrepen kwamen we erachter dat ons schoolsysteem erg verschilt met dat van hen.

Buiten de activiteiten op school zijn wij gezamenlijk naar de Cupcakerij (aan de Zandstraat in Veenendaal) gegaan en daar overheerlijke scones gebakken. Toen wij deze activiteit hadden afgerond, zijn we weer naar school gegaan en hebben onze gasten nog een les Science bij de eerste klas mogen bijwonen.

Al met al een geslaagde dag!06 - Rouwgroep als positief ervaren


In september zijn twee docenten van het CLV, Inge Boef en Natasja Anbeek, gestart met de rouwgroep ‘Gedeeld Verdriet’. Met vier leerlingen (uit leerjaar 2 en 3) hebben zij zeven bijeenkomsten gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten is door middel van oefeningen geprobeerd de leerlingen inzicht te laten krijgen in hun eigen rouwproces. De leerlingen hebben hun gedachten gedeeld en ervaringen met leeftijdsgenoten uitgewisseld om zo (hopelijk) een stap verder te komen in hun rouwproces.

Tijdens de laatste bijeenkomst hebben leerlingen samen met familieleden de rouwgroep afgesloten. Zowel de leerlingen als de familieleden hebben de rouwgroep als positief ervaren. Ook Inge en Natasja vonden het een zeer positieve ervaring en hebben, net als de leerlingen, ontzettend veel van deze bijeenkomsten (en dan met name van de leerlingen) geleerd.

Inge Boef en Natasja Anbeek07 - Erasmus+ project


Met het Erasmus+ project zijn wij afgelopen maand naar Italië geweest. Samen met onze docenten aardrijkskunde en Engels (de heer Kobus en de heer Gijsbertsen) zijn wij hier een week gebleven. We hebben veel mooie ervaringen opgedaan en delen deze graag.

De heenvlucht duurde iets langer dan verwacht met een extra stop in Napoli, maar toen we via Rome rond middennacht eindelijk in het stadje L’Aquila aankwamen, waren we erg blij.

L’Aquila ligt in de bergen, op  zo’n 2 uur rijden van Rome. Op woensdag en vrijdag zijn we de bergen in gegaan en hebben we twee prachtige oude bergstadjes bezocht. Op donderdag zijn we met alle leerlingen naar Rome geweest en hebben we belangrijke monumenten, zoals het Colosseum, bezocht.

Het was een mooie reis en we hebben er zeker veel van geleerd. Het constante communiceren met alle buitenlandse studenten zorgde ervoor dat je gedwongen werd om Engels te praten en hier hebben wij veel aan gehad. Aan het einde van de week merkten we dat dit communiceren al veel beter ging! We hebben niet alleen de Engelse taal, maar zelfs een beetje van het Italiaans mogen leren.

Het was een leuke week, we zouden het zo weer overdoen :)

Elise Mels, Fleur Stelwagen, Karlijn van Oest en Meike de Vries08 - Nagenieten van het Decemberconcert


Kon u niet aanwezig zijn bij Decemberconcerten of wilt u graag nagenieten van alle mooie liederen en klanken? Dat kan! Op onze website kunt u geluidsfragmenten beluisteren en foto's bekijken. Zo haalt u de CLV Decemberconcerten bij u in huis!09 - Beroeps Oriëntatie in de praktijk voor klas 5 vwo


In één van de voorgaande schoolbrieven hebben we geschreven over het belang van een goede voorbereiding op de toekomst. We willen u met dit artikel op de hoogte houden van de activiteiten die we ondernemen om alle leerlingen van klas 5 vwo te ondersteunen bij het zoeken naar een geschikte BOP (Beroeps Oriëntatie in de Praktijk) plek. De Beroeps Oriëntatie in de Praktijk vindt plaats op 9,10 en 11 april 2018.

Op 10 oktober j.l. hebben we de eerste bijeenkomst gehad waar uitleg werd gegeven over het hoe, wat en waarom van de BOP. Daar was ook Wim van Ginkel aanwezig die vanuit de Bedrijven Kring Veenendaal (BKV) zijn bijdrage wil leveren. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat talentvolle leerlingen nu al beschikbaar kunnen zijn en blijven voor het bedrijfsleven in Veenendaal.

Op 9 januari 2018 vindt de tweede centrale bijeenkomst plaats met alle leerlingen van klas 5 vwo. Voor deze bijeenkomst ontvangen de leerlingen nog een e-mail, zodat ze weten hoe ze zich goed kunnen voorbereiden. Het thema zal zijn: ‘Netwerken’. De heer Gerrit Hut, specialist in gebruik van sociale media, komt een presentatie houden over het slim gebruiken van LinkedIn in het kader van de BOP.

Heeft u zelf als ouder een mooie BOP plek ter beschikking of kent u iemand anders die één van onze talentvolle leerlingen de kans wil geven om in een bedrijf mee te kijken/werken? Stuur dan een bericht naar bop@clv.nl. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vriendelijke groet,

Erwin Verweij en Karin Roelofsen
Coördinatoren BOP10 - CLV kerstmarkt


Ook dit jaar wordt er weer een kerstmarkt gehouden en wel op 22 december van 8:30 tot 14:00 uur. In de pauzes maken we er een feestje van met een LIVE band! Iedereen heeft in ieder geval één uur de tijd om op de kerstmarkt rond te lopen. Er zijn oliebollen, erwtensoep, braadworsten, laser gamen, churros, tosti’s, zuurstokken en nog veel meer! De opbrengst gaat naar een goed doel; Stichting Present.

LET OP! Dit jaar maken we gebruik van een muntensysteem, dus je betaalt met muntjes die per stuk €0,50 waard zijn. De kerstmarkt kan alleen mogelijk worden gemaakt door sponsoren. We willen daarom alle sponsoren, waaronder laser game verhuur, hartelijk bedanken.

Wij wensen jullie een super leuke dag op de kerstmarkt! De kerstmarkt commissie:

Yoni van Schoonhoven (voorzitter)
Joran Ottens (hoofd activiteiten)
Lenna de Boer (hoofd non-food) 
Niels van Vliet (hoofd catering)
Emanuel Blokker (hoofd financiën)
Daphne Kroon (hoofd reclame en decoratie)11 - Kunst- en cultuurklas 2 presenteert


Op 29 november hebben alle leerlingen van klas 2 K&C aan elkaar gepresenteerd wat ze de afgelopen lessen gemaakt hebben. De leerlingen van Dans & Vlog hebben zelf een vlog gemaakt waarin ze hun ochtendritueel hebben gefilmd. Vanuit deze vlog hebben de leerlingen in groepjes een eigen choreografie gemaakt. Tijdens de presentatie werden de vlogs geprojecteerd op een groot plastic zeil en aan beide zijden van het zeil werd gedanst. Een hele dynamische presentatie!

De groep Theater & Bewegen hebben twee voorstellingen gemaakt met veel humor erin. We zagen een muur waar telkens verschillenden handen van de leerlingen doorheen kwamen. Met hun handen gestoken in witte handschoenen vertelden ze een verhaal. Zo werd een romantisch diner in een restaurant verstoord door zingende sokpoppen.

De groep van Muziek & Fotografie hebben in groepjes een popnummer muzikaal verbouwd en foto’s gemaakt in de stijl van hun artiest of band. Het was een leuke middag vol creatieve uitwisseling. De leerlingen en docenten hebben de eerste module met enthousiasme afgesloten.

De foto’s zijn gemaakt door Jaylinn Versteeg en Eline Tuithof12 - Kerstvakantie


We wensen u verbindende kerstdagen en een bloeiend nieuwjaar!

Zoals uit een oude, omgehakte boom een kleine, nieuwe tak kan groeien, zo zal uit de oude familie van david een nieuwe koning komen. Jesaja 11: 1, bijbel in gewone taal.Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
T (0318) 500 621
F (0318) 553 206
E info@clv.nl Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)