CLV Plataanprijs: de genomineerden vertellen

2014: Kunst & Cultuurklassen

‘Ze zien groeien als mens’


Annelies de Vries over de kunst- en cultuurklassen
voor mavo, havo en atheneum onderbouw

 


 

In september 2010 gingen de eerste Kunst & Cultuurklassen op het CLV van start. In de brugklas. Ieder jaar kwam er een jaargang bij, zodat leerlingen van klas 1 t/m 3 sinds 2012 kunnen kiezen voor de talentklassen voor kunst en cultuur. In combinatie met de kunstvakken van de bovenbouw is een complete talentlijn ontstaan van begin tot eind van de schoolcarrière.

 

Wat doen de K&C-leerlingen zoal?

De K&C-lessen bestaan uit dans / drama, muziek en beeldende kunst / fotografie. We werken met jaarthema’s en de workshops worden daarop aangepast. Bij het thema ‘Crazy’ van afgelopen jaar werden bijvoorbeeld de workshops popping & locking en boomwrackers gegeven.

In het begin hadden we per leerjaar een eigen thema, maar tegenwoordig kiezen we per schooljaar het thema, dat iedere klas op eigen wijze uitwerkt. Je ziet natuurlijk verschillen tussen de jaarlagen. In klas 1 gaat het vooral om groepswerk, je veilig voelen en lef tonen. In klas 2 en 3 groeit dat verder. De voorstellingen krijgen steeds meer inhoud, steeds meer leerlingen komen zelf met ideeën. Zij durven het en wij stimuleren het. Zoals ze zelf zeggen: ‘Ieder verzint zijn dingetjes en samen vormen die één geheel.’

 

En hoe kunnen ze laten zien wat ze geleerd hebben?

Als het jaar bijna om is, presenteren we samen een showcase. We gaan dan met zijn allen naar theater De Lampegiet en maken er een feestelijke show van, voor groot publiek.

 

Wat heb je in de loop van de jaren ontdekt?

Het wordt ieder jaar leuker en creatiever. Dat komt ook doordat we als docententeam steeds meer op elkaar ingespeeld raken. We gaan meer ‘stapelen’. Daar bedoel ik mee dat bijvoorbeeld bij muziek iets wordt gedaan en dat de modules van dans of theater hierop verder borduren. Eerst waren de modules meer losstaande elementen, nu wordt alles één geheel.

De leerlingen  leren ook echt heel veel. Denk aan de videoclip in klas 3. Alles moeten ze zelf regelen: de filmstanden, de kleding, de make-up … De meeste kleding en attributen maken ze zelf en het is natuurlijk een hoop geregel om een locatie te bedenken en daar dan ook nog gratis in te mogen. Zo hebben we bijvoorbeeld opnamen gemaakt in een parkeergarage en op een skateramp.

 

Vertel eens wat leerlingen over K&C zeggen

Haha, dat kun je het beste zelf bekijken in dit filmpje. Maar ik kan ook wel een paar citaten geven, hoor.

Een hele mooie uitspraak vind ik: ‘Bij K&C leer je jezelf kennen: wat vind je zelf leuk en zo’.  En nog eentje: ‘Het is niet raar om buiten de lijntjes te denken, dat is hier zó normaal. Wat je ook doet, je staat niet voor gek.’

 

Wat is voor jou het allerleukste aan K&C?

Dat we onze leerlingen als mens zien groeien. Als ze weten wat en hoe ze willen overbrengen, is ons doel bereikt. Dat verwoorden ze zelf heel goed in het filmpje: ‘Het is belangrijk dat je jezelf blijft, dat je niet andere dingen doet omdat anderen dat van je verwachten.’

Ze hoeven niet allemaal artiesten te worden, als ze maar wel zelfbewust zijn. Zo mooi!

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)