print

Nieuws

Creatief en contextrijk leren op het CLV

“Auf die Plätzchen, fertig, backt!” en “Get ready, set, bake!”; dat is wat de 135 leerlingen uit havo 3 hoorden bij de start van het project ‘Heel Nederland kookt – internationale editie’, een variant op ‘Heel Holland bakt’. In een contextrijke situatie gingen de leerlingen vier weken lang aan de slag met koken en bakken.  

Het vakoverstijgende project kwam voort uit de noodzaak om leerlingen tijdens de corona lock-down effectief, nuttig en op een creatieve manier met leerstof aan de slag te zetten. Er ontstond een samenwerking tussen beeldende vorming, Duits, Engels en wiskunde waarin leerdoelen centraal stonden. Leerlaagbreed werkten de havo-3-leerlingen aan vaardigheden die ze in het alledaagse leven in de maatschappij straks ook gaan gebruiken, met als uiteindelijk resultaat een kookvideo, waarin zij hun typische Duitse of Engelse gerecht presenteerden, camera- en montagetechnieken toepasten en de juiste berekeningen toonden van hun omgerekende recepten (ounces, pounds, milliliters en kilo’s).  

Natuurlijk deden de docenten ook mee; Herman de Vriendschapscake werd gebakken door de docenten wiskunde. Voor alle leerlingen was er ook een leuke beloning, de docenten Duits en Engels hebben een gezonde(re) variant van de snicker-reep gemaakt. En dat die docenten wel een lesje beeldende vorming hadden mogen volgen werd wel duidelijk bij het presenteren van die gerechten; er was –anders dan bij de leerlingen- niet echt nagedacht over kleursamenstelling, plating en focus. Maar je bent nooit te oud om te leren, en dus leerden de docenten meteen ook weer wat van de leerlingen.  

Als dat geen leeropbrengst is! 

  • Creatief en contextrijk leren op het CLV
  • Creatief en contextrijk leren op het CLV
Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)