print

Nieuws

GLF in Marokko

Dit was onze transculturele reis: wij zijn met een groep van 17 havo-5 leerlingen en 2 begeleiders naar Marrakesh geweest. Wij wilden een andere cultuur ontdekken, niet vanuit de media, niet als toerist, maar ècht.

Op zondagavond werden wij ontvangen in het riad van Jawad. Wij waren allemaal sprakeloos toen wij binnenkwamen: het was een plek van Oosterse schoonheid, midden in de chaos van de medina van de stad. De kamers werden verdeeld en we gingen eten. De volgende dag waren we uitgenodigd op een middelbare school. Lycee Ibn Abbad. Het bleek een ceremoniele ontvangst: we werden onthaald als voorname vrienden met een speech van de rector en rozenblaadjes en mooie zang. In het begin wisten we allemaal niet echt wat we moesten doen, maar het gaf ons een enorm warm gevoel. We hebben onze volksliederen gezongen! Ons werd daar van alles verteld over de cultuur en de religie. Er was een jongen die een soera uit de kor’an zong. De rector van deze school nodigde ons toen uit om de groepen te mixen. Dit verzorgde uiteindelijk een enorm leuke sfeer. We hebben met zijn allen staan dansen op Marrokkaanse muziek, maar ook op typisch Hollandse muziek van bijvoorbeeld André Hazes. Van deze dag hebben wij dan ook veel geleerd. Wij hebben geleerd hoe gastvrij de Marokkanen zijn en ook dat het onderwijssysteem meer op het onze lijkt dan je zou denken. In de avond hebben Marokkaans leren koken bij Gemma, een Nederlandse vrouw die naar Marokko is geëmigreerd.

Een dag later waren we in Essaouira. Dit is een kustplaats ongeveer 3 uur rijden vanaf Marrakesh. Wij kregen in de heenreis dan ook te maken met veel politiecontroles. Wij hebben dan ook corruptie meegemaakt; we werden aangehouden en moesten 300 dirham (ongeveer €30,-) afrekenen. We zouden de autogordels niet om gehad hebben. Uiteindelijk is de baas van de agent erbij gekomen en heeft ons het geld teruggegeven, omdat er geen geldige reden was. In Essaouira hebben wij veel met elkaar gesproken over de Marokkaanse verhoudingen. Vooral de man/vrouw-verhoudingen hielden ons bezig. We hadden ons allemaal goed ingelezen. Hierdoor konden wij ons perspectief op de cultuur verrijken met kennis. Dan de laatste dag al aangebroken. We begonnen met een wandeling door een prachtige tuin. In de middag zijn we naar de Joodse wijk en dus ook naar de synagoge gegaan. Hier leerden we dat 98% van de Marrokkaanse bevolking ingeschreven staat als volgeling van de Islam. De Marokkanen die wij ontmoet hebben vonden allen tolerantie heel belangrijk.

Jawel, we zijn ook toerist geweest. We hebben de souks bezocht. Dit zijn de souvenirstraatjes en daar konden wij oefenen in het onderhandelen.

Wat wij allemaal kunnen concluderen uit deze reis is dat er in Marrakesh veel rust is, maar ook veel chaos. Wij stapten vanuit een druk smal straatje de enorm rustige riad in waar je niks merkte van het straatje. Ook blijft het altijd moeilijk om iemand en de cultuur te begrijpen. Hebben zij ons begrepen en begrijpen wij hen? We zijn wel dichterbij gekomen in ieder geval. De conclusie is dan ook dat we veel geleerd hebben. Zowel feitjes over de cultuur, maar ook de dingen die je alleen kunt leren door er rond te lopen.

 

  • GLF in Marokko
  • GLF in Marokko
  • GLF in Marokko
  • GLF in Marokko
Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)