print

Nieuws

Israël GLF

Wat een reis! Met onze GLF V6 examengroep van 16-21 februari naar het beloofde land. Het doel: een transculturele reis waarbij we proberen echt even contact te maken met de mensen daar en hun cultuur. En dat is gelukt!

De eerste dagen verbleven we in En Hod, een kleine, hechte joodse gemeenschap in het noorden van Israël. We sliepen daar op een heel bijzondere plek genaamd Cham Jotam. Jotam was een sportieve jongen van 19 die verongelukte tijdens het sporten. Zijn vader had een stukje land en besloot om ter nagedachtenis aan zijn zoon een gemeenschapscentrum te bouwen op basis van hoop, liefde, zorg voor de zwakkeren en creativiteit. Dit was goed te merken. Alles komt tot stand door vrijwilligers en wij mochten er kosteloos verblijven. De lokale bevolking is gastvrij, vrijgevig en sociaal. Ondertussen maakten we deel uit van enkele activiteiten die door de gemeenschap werden georganiseerd. Tijdens ons verblijf in het noorden zijn we naar 3 verschillende scholen geweest. Ook dit was een bijzondere ervaring. Voor onze leerlingen was het gezien de openheid en gastvrijheid vrij makkelijk en leuk om contact te maken. De school bij Kafr Galim heeft ons verbaasd en geïnspireerd. Hoog niveau theoretisch onderwijs, hightech ict, gecombineerd met dierenverzorging en een relaxte, lichtelijk chaotische, omgeving. Opvallend was ook dat hun "VWO" leerlingen vakken als "zeilen", "dans" en "landbouw" in hun examenpakket kunnen hebben.

Bij de school Givat Haviva zagen we hoe joden, moslim en christenen met elkaar leven binnen een schoolgemeenschap. Bijzonder om mee te maken.

We werden ook uitgenodigd om bij 2 kibboetsen te komen kijken. Bij kibboets Ma’agan Michael waren we getuige van communisme in de praktijk. De gemeenschap zorgt voor alle behoeften van haar leden. De leden leveren hun salaris in en vervolgens krijgt ieder lid van de kibboets, advocaat of medewerker in de wasserij, dezelfde toelage. Met verwondering en verbazing luisterden we naar de verhalen.

Naast alle bijzondere ontmoetingen (op Ben Goerion ontmoetten we trouwens ook onze oud-collega Dineke Kroesbergen die ons de eerste dag wegwijs maakte) zijn we ook gewoon toerist geweest. Een greep uit de bezienswaardigheden die we hebben bekeken: de geboortekerk in Nazareth, de kruisvaardersburcht van Akko, de tuinen van de Bahai-tempel in Haifa en natuurlijk het onvergetelijke oude centrum van Jeruzalem, met onder andere een bezoek aan de Klaagmuur.

Maar het meest bijgebleven is misschien wel ons bezoek aan het holocaust herdenkingsmonument Yad Vashem. Verbijstering, woede, ongeloof. Sommigen lieten een traan, iedereen was stil.

Er is nog zoveel meer te vertellen over deze -op zoveel verschillende manieren- leerzame reis. Bijvoorbeeld hoe media een vertekend beeld geven van veiligheid.  Algemene indruk van leerlingen was dat ze zich in Jeruzalem veiliger voelden dan in sommige Europese hoofdsteden.

Benieuwd naar nog meer verhalen? Zoek een van ons maar eens op als je meer wilt weten.

Corrie van Es en Jan Bertus Swart

  • Israël GLF
  • Israël GLF
  • Israël GLF
  • Israël GLF
  • Israël GLF
Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)