print

Nieuws

GLF forumavond: Reïncarnatie?

“Wat kunnen we met behulp van recent wetenschappelijke inzichten zeggen over reïncarnatie?” Rondom deze vraag hebben leerlingen vanuit VWO 6 op maandag 28 januari de jaarlijkse GLF- forumavond georganiseerd. Daarvoor hebben ze twee gasten uitgenodigd.

Jan Willem Nienhuys is medewerker van stichting Skepsis. Hij vindt geen enkele wetenschappelijk grond voor het geloof in reïncarnatie. En alle verhalen dan van mensen die beweren zich iets te herinneren van een vorig leven? Volgens de spreker zijn deze allemaal bedrog als je ze eenmaal kritisch tegen het licht houdt.

Hugo Verbrugh is arts en filosoof en vindt in tegenstelling tot zijn gesprekspartner in de moderne wetenschap wel ruimte voor het idee van reïncarnatie. Hij had het over mijn ik en de perifere identiteit, wetware, virtuele massage en de anamnesis. Best lastig voor de niet-ingewijden onder ons.

Leuk was dat leerlingen moeiteloos hun wetenschapsfilosofische inzichten, opgedaan bij het vak GLF, herkenden in wat er tijdens de avond gezegd werd. Voor de ene spreker was de werkelijkheid zo duidelijk als wat. Gewoon proefjes doen, experimenteren, en dan weet je wat waar is. Voor de andere spreker had de werkelijkheid is geheimzinnigs, mysterieus. Alleen als je je volgens hem nederig opstelt kun je iets van dit geheim ontdekken.

Keurig op tijd rondden de leerlingen de discussie af, alhoewel de sprekers in kwestie nog lang niet klaar waren. Wat hun betreft was de avond nog lang niet afgelopen. Evenals het gesprek over het onderwerp, want er viel nog veel meer over te zeggen…

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)