print

Nieuws

WISKUNDE IS LEUK !!!

WISKUNDE IS LEUK!!

VRAAG:

Een aantal muizen heeft de hele dag stukjes kaas gestolen. De luie kat Tom merkte dat iedere muis een ander aantal stukjes kaas heeft gestolen. Elke muis heeft er minder dan 10 gestolen. En geen enkele muis heeft twee keer zoveel stukjes als een andere muis gestolen.
Wat is het grootste aantal stelende muizen die Tom gezien kan hebben?

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

E. 8

Dit was een opdracht uit de Kangoeroe wedstrijd!

Jaarlijks wordt in maart de W4Kangoeroe reken- en wiskundewedstrijd gehouden in ruim 50 landen. De wedstrijd bestaat uit vijfkeuzevragen, die een leerling waarschijnlijk nooit eerder gezien heeft. De moeilijkheid loopt op van eenvoudig tot zeer moeilijk. Er zijn vijf niveaus: wizFUN, wizKID, wizSMART, wizBRAIN en wizPROF. De deelnemende landen spreken samen de opgaven af. In totaal deden er meer dan 6,5 miljoen leerlingen mee aan de W4Kangoeroewedstrijd!

Ook het CLV heeft weer met veel klassen meegedaan!

De Kangoeroewedstrijd heeft als doel je te laten ervaren dat wiskunde heel leuk en uitdagend kan zijn, voor iedereen op zijn of haar eigen niveau. Je hebt een gezond stel hersens en het kan geen kwaad die eens te laten kraken. Ontdek dat je meer kunt dan je zelf dacht. En wat is er leuker dan te laten zien dat je meer kunt dan jouw docent van je had verwacht! Bovendien kun je nog prijzen winnen ook ...
Wiskunde zou eigenlijk door iedereen het allerleukste vak gevonden moeten worden. Waar vind je zo veel uitdagende puzzels en hersenkrakers? Net zoals je met gymnastiek en sport je spieren traint, zo kun je je grijze cellen in conditie houden met de hersengymnastiek van Kangoeroe.

De wedstrijd gaat om dertig verrassende vraagstukken die stuk voor stuk een vonkje creativiteit, een flits van inzicht, vragen. Vijf antwoorden per opgave zijn gegeven, één is er goed. Welk? De eerste vragen zijn gemakkelijk, maar gaandeweg worden ze lastiger. Wie haalt de eindstreep zonder te struikelen?
Meedoen met Kangoeroe is plezier voor iedereen, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel. Na afloop zie je ze hun oplossingen vergelijken; nog dagenlang wordt er over doorgepraat. De vragen gaan mee naar huis: vaders en moeders, ooms en tantes krijgen ze voorgelegd, en die willen zich natuurlijk ook niet laten kennen!

Ten tijde van speciale dagen (zoals 14 maart), wordt er op vele vlakken aandacht gegeven aan de wiskunde. Wiskunde is zo leuk dat je het overal tegenkomt!

Zo zijn er natuurlijk meer wiskundige wetenswaardigheden.
Voor klas 1 en verder heb je bijvoorbeeld een filmpje over breuken:Of wat dacht je van de film Donald Duck in Rekenland:

 

Als je een wiskundevraagstuk ziet als een puzzel, dan zie je het pas: wiskunde is leuk!

Veel puzzelplezier!

 

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)