print

Nieuws

Ooggetuigenproject

Donderdag 11 februari werd onze school bezocht door 12 gastsprekers van het landelijk steunpunt gastsprekers Tweede Wereldoorlog. Deze sprekers kwamen op school om te vertellen over hun ervaringen in en met de Tweede Wereldoorlog. Alle derde klassen HAVO en VWO hebben het verhaal van twee van de gastsprekers gehoord. Het was voor de meeste van de leerlingen zeer indrukwekkend om deze persoonlijke verhalen te horen.

Één van de gastsprekers, de heer Karel Beesemer, vertelde dat hij lang ondergedoken had gezeten en wat zijn verhaal erg bijzonder voor ons maakte, was dat hij hier op de Kerkewijk had ondergedoken en dat dit vlakbij de huidige locatie van onze school was.

Naast de verhalen van Joodse onderduikers kwamen er verschillende sprekers vertellen over een andere oorlogsinvloed op hun jeugd. Mevrouw Tanja Wolterbeek bespreekt haar familiegeschiedenis. Haar vader was een beruchte NSB’er. Hij is na de oorlog direct opgepakt en zij groeide op in een pleeggezin. Voor haar heeft de oorlog ook diepe sporen nagelaten. Bij dit onderdeel van de oorlogsgeschiedenis staat lang niet iedereen stil. Mevrouw Hobma-le Rûtte vertelde over haar jeugd en de oorlog in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). Uit haar verhaal werd vooral duidelijk dat dit deel van de oorlog bij veel mensen lang onbekend is geweest en dat veel mensen hun verhaal nooit echt hebben kunnen vertellen.

Naast de drie genoemde sprekers willen wij ook de andere negen gastsprekers bedanken voor deze middag. Om met de woorden van één van onze leerlingen af te sluiten; “wooo meneer het was echt indrukwekkend wat die meneer allemaal heeft meegemaakt”.  

(Bovenstaande foto is genomen in 1945 op de Kerkewijk in Veenendaal. Een gepantserde verkenningswagen van het bevrijdingsleger geniet belangstelling van de zijde van de pas bevrijde Veenendaalse burgers. )

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)