print

Nieuws

Excursie Lille 5 havo en 6 vwo

Op vrijdag 13 november, de datum die achteraf bezien een naar slot zou krijgen, zeker voor Frankrijk, is een groep van onze leerlingen een dag naar het Franse Lille geweest om daar een dag lang Frans te spreken met echte Fransen.

Een leerling doet verslag:
"Om 08:25 vertrok de bus en tijdens de rit, die voorspoedig verliep en zo'n drie uur in beslag nam, werd het verloop van de dag uitgelegd en werd door de leerlingen nog de laatste hand gelegd aan hun interviews.

Rond 11:35 parkeerde de bus bij Villeneuve d'Ascq (een voorstad van Lille) en werden de leerlingen uit de bus gezet door de leraren. Eerst werd het verzamelpunt geshowd; de 'Flunch', een gezellig maar duur eettentje. Daarna vertrokken de leerlingen in groepjes van drie tot vijf personen naar Lille en naar de Auchan in Villeneuve d'Ascq om daar het setje vragen, dat zij kregen van de leraren, te beantwoorden. De vragen waren erg uiteenlopend. Er waren in de Auchan vragen als 'hoeveel statiegeld zit er op een fles normale tafelwijn van een liter?'. Het antwoord daarop is dat Franse supermarkten niet meer doen aan statiegeld op wijn. Hier kwamen we achter na een Frans gesprek met een werknemer.

Na de Auchan-vragen afgerond te hebben gingen we naar Lille om daar een waslijst aan interessante vragen te beantwoorden. Zo was er een vraag over twee beelden op het 'Place du Peuple Belge'. 'Hoe heten het jongetje en het meisje die zijn afgebeeld op het plein?'. En dan kom je er dus na een half uur lopen achter dat het beeld van het jongetje gewoon weggehaald is. Met vermoeide benen van het vele lopen streken we neer op een pleintje voor onze welverdiende lunch.

Na nog wat gesnuffel door de straatjes van Lille gingen we, met nog zo'n drie uur op de klok, terug naar Villeneuve d'Ascq. Onderweg daarheen kregen we een klein buitje over ons heen. Maar dat mocht de pret niet drukken. Terug in het winkelcentrum hebben we gezellig koffie en thee gedronken, waarna het toch echt tijd was voor het interview.

We spraken een Fransoos aan en hij ging meteen akkoord met een kort interview, dus schoof ik gezellig bij hem aan op een hoge tafel. Met wat gestamel van mijn kant kwamen we op gang en zaten na de tweede vraag al te lachen. Dat brak het ijs goed en met veel gelach en elkaar begrijpen zonder veel woorden was ik veel sneller klaar met mijn interview dan verwacht. Hoewel niet alles ging zoals ik het had verwacht was het heel gezellig en helemaal niet eng. Ik vond het eigenlijk jammer dat ik niet nog meer vragen had omdat het zo gezellig was.

Om 18:30 vertrok de bus uit Villeneuve d'Ascq en kwam er helaas een einde aan een gezellige, leerzame dag in Frankrijk. In de bus werd echter nog wel gezellig nagepraat door de vele leerlingen. Er werden ook nog wat Franse films gedraaid voor de sfeer."

 

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)