print

Nieuws

Salut! (4)

Parijs: een bruisende stad, met 24 uur per dag hectiek. Het is ook de stad waar we als school al jaren naartoe afreizen met groepen leerlingen uit 3 mavo, 4 havo en 4 vwo. In dit artikel nemen enkele docenten Frans ons mee op ontdekkingsreis door deze stad. Wat maakt Parijs nu zo bijzonder? Waar móet je geweest zijn?


Docente Mieke Kersten komt al sinds haar studietijd in Parijs en bezoekt de stad nog jaarlijks: “Voor mij is Parijs mijn stad, een plek waar ik me thuis voel. Parijs is zo’n enorm mooie stad met brede boulevards en chique huizen, allemaal in dezelfde stijl gebouwd met de Franse balkonnetjes. Parijs heeft grandeur met al die schitterende gebouwen.”

En als ze een favoriete plek moet noemen? “We gaan altijd wel even naar Montmartre voor dat mooie uitzicht. En de schilderachtige en – als je even verder loopt – vaak stille straatjes”.  Als tips noemt ze verder het Musée Branly (museum van de niet-westerse kunst) gelegen aan de Seine, vlakbij de Eiffeltoren. “En als restaurant vind ik Chartier (7, Rue du Faubourg, Montmartre) een echte aanrader: een immense Belle Epoquezaal met een etage met allemaal spiegels, erg veel stoelen en tafels, waar de mensen voor in de rij staan om binnen te komen en waar de obers in lange witte schorten rondlopen / hollen en de rekening op het tafellaken schrijven. Superlekker en zeer sympathieke prijsjes!”

Docente Hilde Romkes geeft eerlijk toe dat ze met name houdt van het poëtische, het dromerige dat je vindt in Frankrijk. “Dat vind je in Parijs toch wat minder, het is vooral een drukke stad waar mensen zich haasten naar school / werk / studie”. Toch is het volgens haar een stad waar je geweest móet zijn: “Parijs is alleen al het bezoeken waard omdat het zo bekend is. Alles met je eigen ogen zien waarover zoveel liedjes en gedichten geschreven zijn, is gewoon ontzettend leuk.” Ook zij noemt de wijk achter de Sacré Coeur als favoriet: “De achterafstraatjes, de pleintjes met artiesten, de stalletjes waar ze tekeningen verkopen van typisch Franse situaties. Zelf zou ik me niet snel laten tekenen; je hebt toch het gevoel dat je afgezet wordt!”

Docent Harry Mastebroek reist al jaren met leerlingen af naar Parijs. Hij heeft een aantal bijzondere tips voor ons: “Wat echt bijzonder is, is een bezoek aan het ondergrondse rioolstelsel (les égoutes)! In het begin is het even wennen aan de geur, maar al snel ruik je dat niet meer. Beslist boeiend!

Daarnaast kun je in Parijs een zogenaamd knekelhuis bezoeken. Er is een heel indrukwekkende verzameling van menselijke botten die men uit opgeheven begraafplaatsen heeft verzameld. Er is een route tussen de stapels schedels en andere menselijke resten door. Maar let op: aan het eind moet je je tas laten zien om te laten controleren of je niet stiekem een schedel hebt meegenomen; dat schijnt regelmatig voor te komen.”

Docente Trijnie van de Vis noemt Parijs een stad waar “altijd wat te beleven” valt. Haar tip? “Rue Mouffetard. Heerlijke luchtjes, lekkere betaalbare – nou ja, wat nog betaalbaar heet in Parijs – eettentjes.” Ook een ritje met de metro noemt ze een avontuur op zich – “zeker met 40 leerlingen achter je aan”. Het Gare d’Orsay is een belevenis op zich. “Het allerleukste om te doen: fietsen door de stad. Dat komt steeds meer in zwang. Op weg met onze fiets naar Santiago de Compostella (Spanje) in 2005, kwamen we op een zondag dwars door Parijs. ’s Morgens vroeg daar op je fietsje over de Champs Elysées. Wat was ik blij dat het zondag was!”

Ook docente Gerty Staring bezocht Parijs meerdere malen. “Parijs is altijd een bezoek(je) waard! Er is zoveel moois te zien. Bijna alle bezienswaardigheden zijn met de metro te bereiken, maar gewoon lopen heeft toch mijn voorkeur; dan zie je het meest en juist dan kom je vaak in van die leuke achterafstraatjes.” Ze heeft ook nog een tip voor ons: “Wat je echt moet gaan zien is de wereldberoemde begraafplaats Père-Lachaise. Dankzij een tip van mijn collega Harry ben ik hier naar toe geweest, want het is geen voor de hand liggende attractie. Hier liggen ook veel buitenlandse beroemdheden begraven, zoals Oscar Wilde en Jim Morrison. Ik vond vooral de aanleg van al die graven, sculpturen, monumenten en tombes een prachtig gezicht, en de uitgestrektheid (46 hectare!!); je wandelt daar zo een dagje weg.”

Dus, leerlingen: een stad die de moeite waard is om te bezoeken! Misschien reis jij één van de komende jaren wel met het CLV af naar deze wereldstad?

 

 

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)