print

Nieuws

Salut! (2)

Op het CLV bestaat de sectie Frans uit twaalf leden: elf dames en één heer! In dit artikel maken we nader kennis met een aantal sectieleden. Waarom hebben ze destijds gekozen voor het vak Frans? En wat maakt voor hen de Franse taal zo bijzonder? Welke band hebben ze met het land Frankrijk? En wat maakt Frans tot een nuttig vak voor leerlingen?
 

 
Esther Haverkamp wist al vroeg dat ze docente Frans wilde worden. “Toen ik het vak Frans op de middelbare school kreeg, was ik verkocht. Ik vind het lesgeven in combinatie met de Franse taal nog steeds er leuk!” Frans vindt ze simpelweg een mooie taal om te horen: “Luister het lied ‘Pour que tu m’aimes encore’ van Celine Dion maar eens. En vergelijk dat dan eens met de Nederlandse versie van Gordon – dat is echt geen gehoor.”

Ze benadrukt het belang van de Franse taal voor leerlingen: “De Fransen zelf spreken niet zoveel woorden over de grens, dus contact gaat vaak in het Frans. Het is dus handig om te beheersen als je later aan de slag gaat in het bedrijfsleven én natuurlijk als je regelmatig op vakantie naar Frankrijk gaat.”
 

 
Ook Annette Geelhoed werd al op de middelbare school enthousiast over het vak Frans. Haar definitieve keuze voor het vak maakte ze na een zomervakantie waarin ze vrijwilligerswerk deed in een kindertehuis in Frankrijk: “Toen zat ik echt tussen de Fransen en leerde echt Frans praten. Ik ben na het vwo Frans gaan studeren en las veel Franse boeken. Daarna maakte ik de overstap om lerares Frans te worden, omdat ik het leuk vind om het jongeren te werken en ze de Franse taal te leren.”

In haar vakanties is ze vaak te vinden in Frankrijk; ze vindt het een mooi en vooral veelzijdig land.
“Aan de Atlantische Kust kun je echt genieten van megahoge golven maar je kunt er ook voor kiezen om te gaan wandelen in de bergen bijvoorbeeld. Ook ga ik heel graag naar Parijs. Dat vind ik echt een hele mooie stad waar heel veel te doen is.”

Ze raadt leerlingen tot slot aan om het vak Frans niet te snel te laten vallen: “Ik merk dat er best veel volwassenen zijn die bijles Frans willen, omdat ze er achteraf spijt van hebben dat ze geen Frans gekozen hebben”.
 

 
Harry Mastebroek is de enige man in de sectie Frans op het CLV. Dat is hij echter wel gewend: “Ik schrok me rot toen op de universiteit bleek dat ik samen met vijf jongens in een jaar zat met ongeveer tachtig meiden!” Ook hij koos destijds voor het vak Frans omdat hij het op de middelbare school nu eenmaal het leukste vak vond. “Veel mooier dan de Germaanse talen, die nu eenmaal wat hard klinken”.

Naast zijn liefde voor de Franse taal, kan hij ook het land Frankrijk als vakantieland erg waarderen: “Wij hebben alleen plat land (met hier en daar een molshoop) en veel water. In Frankrijk heb je daarnaast hele wisselende landschappen: mooie bergen, grote meren, uitgestrekte wouden, een veel mooiere zee en een oceaan. Alles is veel uitgestrekter dan bij ons. Op een paar uur rijden heb je een totaal ander landschap, bij uitstek geschikt voor vakanties!”

Leerlingen bestempelen Frans al snel als een ‘moeilijk vak’, maar dat relativeert hij wat: “Als je je huiswerk bijhoudt, valt het heel erg mee. Volgens mij is Frans niet moeilijker dan Duits of Engels. Het is alleen anders!”

 
Jo-Ann Goldman
omschrijft het Frans als “une langue qui chante”, oftewel, ‘een taal die zingt’. “Prachtig toch? Ik houd veel van zingen en dus ook van de Franse taal”. Ook zij reist graag af naar Frankrijk. Haar voorliefde ligt bij ‘la France profonde’, het diepe Frankrijk van het platteland. “Frankrijk is voor mij een heerlijk land dat nostalgische gevoelens oproept. Om dat uit te leggen citeer ik graag uit een artikel over de film “La famille Bélier’ uit het NRC:Kwetterende vogeltjes, koeien in sappige weiden en een klassieke Franse boerderij. …… een roestige Renault 4, de archetypische bestelwagen van bakker, boer en dorpsdokter”. Dat is wat mij zo aanspreekt in Frankrijk!”

 
Je merkt het: onze docenten Frans spreken vol liefde over hun vak en over het land Frankrijk. Aarzel dus niet om hier – als leerling, ouder of collega – eens een gesprek met één van hen over aan te knopen!

 

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)