print

Nieuws

Oegandareizigers weer terug

Na twee weken in Ttula een arme wijk in Kampala en Jjaja Banga bij een project in het zuiden van Oeganda zijn de ambassadeurs van Stick2Uganda weer terug in Nederland. Vrijdag 23 oktober om 17.10 uur landde het TA vliegtuig op Schiphol en kwam er een eind aan een enerverende reis. Alle ouders stonden klaar met spandoeken en naambordjes. Een warm welkom. Terug op Nederlandse bodem, thuis bij ouders, vrienden en geliefden  komen langzaam alle indrukken van de reis naar boven, zijn er de verhalen. De weblogs en de foto’s op de facebookpagina van Stick2Uganda CLV geven een eerste indruk. Maar dat is wat je ziet. Wat je erbij voelt als je er bent geweest is moeilijk in woorden te vangen. De eerste maandag na de herfstvakantie komen we de Stick2Uganda CLV ambassadeurs tegen in de gang. Iedereen is nog moe, heeft grote moeite op gang te komen, gedachten erbij te houden en zich te concentreren op school, huiswerk en lesgeven. Het is de week voor de toetsweek. Twee weken als team werken en leven in Oeganda heeft veel opgeleverd maar ook veel gevraagd.


Een korte terugblik

Twee weken Oeganda levert veel ervaringen op. Ervaring met het leven in Oeganda in een sloppenwijk, geen privacy en wifi, een gat in de grond als toilet en een teiltje als douche, de dagelijks vrijwel dezelfde maaltijden verzorgt door lieve, gastvrije en dankbare Oegandezen, het brengt je terug naar de basis. Contacten in Oeganda door het buddy-systeem, bezoeken aan kleine lokale ondernemers, bezoeken aan de Nederlandse ambassade, een middelbare school en twee universiteiten, gesprekken met bewoners op het platteland over hun leven, hun kinderen en hun idealen. Deze contacten hebben het verschil gemaakt. De 20 laptops die we aan de Islamitische Universiteit hebben gegeven en 7 aan een middelbare school en de investeringsplannen die we hebben beoordeeld van lokale ondernemers hebben ervoor gezorgd dat er nieuwe ideeën zijn voor verbeteringen en verder contacten.  De eerste berichten van bewoners uit Ttula en Jjaja Banga zijn dat er meer hoop is in de wijk en rondom de projecten op het platteland. Hoop dat dit een aanzet is voor verdere kennisuitwisseling en samenwerking. De belangrijkste conclusie is wel dat de Oegandezen het zelf moeten willen en doen. Gewoon geld geven werkt averechts, microkrediet kan stimulerend werken mits ze volgens een eigen plan zelf aan de gang gaan. Eigen bedrijvigheid op basis van sociaal lokaal ondernemerschap is voor een ontwikkelingsland als Oeganda de oplossing.

 
Een vervolg

Alle ervaringen en plannen van de tweede Stick2Uganda CLV groep worden in verschillende rapporten samengevat. Deze rapporten wordt gezonden naar verschillende besturen van stichtingen die projecten begeleiden in Oeganda. Zij werken plannen verder uit en doen hun voordeel met deze informatie. Door lokale Oegandese ondernemers met goede plannen met microkredieten op weg te helpen kunnen we nog verder gaan, dan alleen hoop geven. De Stick2Uganda CLV ambassadeurs worden hier, als zij dat willen, steeds bij betrokken en van de resultaten op de hoogte gehouden. De projecten en de resultaten kunnen door iedereen gevolgd worden via Facebook, de website van de stichting Stick2Uganda en de CLV Schoolbrief.

Stick2Uganda bij Islamitische University Stick2Uganda op het vliegveld

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)