print

Nieuws

Groeten uit Oeganda

Sinds 10 oktober verblijft onze Stick2Uganda-projectgroep in Oeganda. Het nieuws komt een beetje met horten en stoten binnen, maar we kunnen vast genieten van de verslagen van dag 1 en 2. We wensen jullie vanuit Nederland een prachtige en leerzame tijd en hopen nog veel verhalen en foto's te zien!
 


Dag 1 zondag 11 oktober

We kwamen vroeg in de morgen aan in Oeganda. Nadat we alle koffers van de band hadden gevist, allemaal een misschien wel laatste normale toiletbezoek hadden gehad en nog even via de free wifi laten weten dat we veilig geland waren, gingen we naar de parkeerplaats waar de schoolbus op ons stond te wachten. We werden hartelijk ontvangen door Primrose, Peter Wagabe en Martin Mpanga. We laadden de spullen in de bus en propten onszelf er vervolgens bij. We reden daarna door naar Bulenga, waar het huis van Martin staat en waar we die nacht zouden slapen. Toen we daar aankwamen hebben we de koffers uitgepakt en nog thee gedronken met wat lekkers erbij, voordat we in bed zijn gedoken. De paar uurtjes slaap hadden ons goed gedaan. Een heerlijk ontbijt stond op ons te wachten. Daarna hebben we de spullen gepakt en zijn we op weg gegaan. Eerst hebben we geld gewisseld en daarna werden er flessen water gehaald. We gingen door naar de plek waarvoor we eigenlijk op pad gingen: the Watoto church. Wat we een heus concert konden noemen. We kwamen binnen en werden overspoeld door muziek, dans en vreugde. Na de zang kwam de preek. De spreker was erg overtuigend, maar af en toe een beetje lastig te volgen. Na de preek zijn we met z’n allen naar Ttula gereden. Peter Wagabe kwam ons welkom heten en we hebben het terrein van de school bekeken. Nu was het moment aangebroken dat de groep ging scheiden. De ene helft bleef bij Happy Times en wij gingen met de bus terug naar Bulenga. Na wederom een heerlijke maaltijd, hebben we hard gewerkt om goed voorbereid de tweede dag in te gaan. Voordat we ons bed in gingen, hebben we nog het grote padvindersspel gespeeld.

 

Dag 2 maandag 12 oktober Groep Jjaja Bbanga

De dag begon vandaag met veel geluid. Blijkbaar wordt er in Uganda van alles omgeroepen vanaf 5 uur ’s ochtends. Na een heerlijke koude douche was het tijd voor een geweldig ontbijt met omelet!

Na alles ingepakt te hebben, wat bij sommige mensen niet zo soepel ging als bij anderen, gingen we op weg naar Masaka. Onderweg kwamen we langs een hele speciale ervaring, eentje die niet te evenaren is: De Evenaar. Hier hebben we even naar gekeken en de nodige foto’s gemaakt en ook nog een natuurkundig experiment aanschouwd. Het water stroomt aan de verschillende kanten van de evenaar in tegenovergestelde richtingen. Hierna konden we nog even genieten van vers fruit en wat te drinken.

Vervolgens reden we door naar Vincent en mama Peter. Hier hebben we geluncht, waarbij we er weer even heel goed achter kwamen hoe het werkt in Uganda. Na het fruit moesten we na 30 minuten toch echt wel even vragen of er nog brood en andere dingen waren. Gelukkig was er genoeg brood en ook nog vlees en konden we gevuld verder naar de middelbare school. We hadden ons enorm goed voorbereid op een project dat één van de werknemers wil gaan opzetten. Helaas werd hier wat minder aandacht aan besteed…

Nadat we daar aangekomen waren werden we bijna meteen voor een gevuld lokaal gezet en moesten we zonder voorbereiding maar even ons verhaal vertellen. Met horten en stoten kwam dit er uiteindelijk uit en daarop volgde een leerzaam gesprek met de leerlingen. Vervolgens kregen we een rondleiding en daarna was het eindelijk tijd voor onze vragen over het project. Ook is er een volleybal meegebracht om lekker te kunnen sporten met de jongeren. Na een informatief gesprek was het tijd voor een afscheidsceremonie, en met tijd voor bedoelen we natuurlijk dat we nog een half uur moesten wachten. Na een hele leuke ceremonie vol Oegandese zang en dans mochten we eindelijk terug naar het huis van Vincent. Hier konden we genieten van weer een heerlijke maaltijd en een bespreking van de dag. De conclusie was dat we enorm hebben genoten van de dag en dat we echt een hechte groep zijn geworden. Dus hebben we de dag afgesloten met een gezellig drankje en wat pinda’s.

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)