print

Nieuws

Excursie A'dam 4 gymnasium

Vrijdag 25 september ging de 4e klas gymnasium naar Amsterdam voor Klassieke Culturele Vorming. Bij dit vak bestuderen we de kunstgeschiedenis en cultuur van de Grieken en Romeinen, en hoe die kunst en cultuur in latere tijden als inspiratie gediend heeft.

’s Morgens hebben we in het Allard Pierson Museum een opdracht gedaan waarbij we de Griekse vazen moesten bestuderen uit de oudheid. Als je de verschillende stijlen en vormen goed leert kennen en onderscheiden, kun je zo’n vaas vrij precies dateren. Dat is handig voor archeologen: als ze een scherf vinden op een opgraving weten ze meteen uit welke tijd die is. De vazen zijn vaak mooi beschilderd, je ziet vaak taferelen uit bekende mythes zoals de verhalen van de Trojaanse oorlog of de werken van Herakles.

 

’s Middags hebben we een aantal gebouwen bekeken uit de bouwstijl ‘Hollands Classicisme’, onder andere het Paleis op de Dam en het Trippenhuis. Zo halverwege de 17e eeuw wilde men graag de bouwkunst van de Grieken en Romeinen imiteren, dus gebruikten de architecten toen allerlei klassieke elementen en vormen bij hun ontwerpen. Het was een zonnige, leerzame en gezellige dag!

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)