print

Nieuws

Een heel jaar vrij?

Roostervrij leren op het CLV

Zou jij meer zeggenschap willen hebben over je rooster? Zou jij minder tijd willen besteden aan vakonderdelen waar je toch al goed in bent? Misschien is het project  ‘roostervrij leren’ dan wat voor jou. Maar kan dat dan, naar school gaan zonder een rooster? Ja en nee. Het is natuurlijk onzin om te denken dat je het hele jaar vrij kunt nemen om bij de Albert Heijn te werken en om alleen op school te komen om toetsen te maken. Maar de meeste deelnemers aan dit project zullen het risico dat je op die manier zou lopen toch niet durven nemen. Het kan wel zo zijn dat je in plaats van een schrijfopdracht voor Nederlands in december liever een stuk schrijft voor de website van je sportvereniging in oktober. Of dat je onder schooltijd ergens naar toe wilt dat je boeiend vindt. Of dat je een vak op vwo-niveau wilt volgen. Het belangrijkste is echter dat wij het niet voor je verzinnen, maar dat je zelf kiest!

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Zit je in havo 4 en ben je een van de dertig leerlingen die meedoen aan dit project, dan krijg je net zoals iedereen aan het begin van het schooljaar een rooster. In dat rooster staan precies de vakken die je gekozen hebt. Wat dat betreft is er geen verschil met de andere leerlingen. Jij hebt alleen twee extra mentoren: meneer Gouw en meneer De Boer. Zij kunnen je helpen met je ideeën en zij hebben regelmatig een gesprek met je over je voortgang en je plannen. Met vragen en verzoeken kun je bij deze twee docenten terecht. Het is niet zo gek om het  jaar gewoon te beginnen met het volgen van alle lessen. Maar als je bijvoorbeeld een vak wilt volgen op vwo-niveau, dan moet je al in het begin van het jaar actie ondernemen.

 

Toestemming

Natuurlijk moeten je ouders op de hoogte zijn van het feit dat je meedoet. Het eerste wat je doet is dus je ouders vragen of zij het goed vinden en vooral of zij het bij jou vinden passen. Misschien is het verstandig als je ze in ieder geval deze tekst laat lezen, zodat ze begrijpen dat je echt niet een jaar lang gaat feestvieren.

Motivatiebrief

Kan jij zoveel vrijheid aan? Ben jij diegene die eigenlijk zo goed is in een vak dat je het op een hoger niveau ook zou kunnen? Wil jij in plaats van een presentatie voor een bepaald vak liever een interview doen met een beroemdheid? Zou jij liever vrij nemen om je voor te bereiden op een toetsweek terwijl je tegelijkertijd je MAS doen? Mail dan voor vrijdag 11 september een motivatiebrief naar meneer De Boer (s.deboer@clv.nl) waarin je aangeeft waarom jij geschikt bent voor dit project, en bijvoorbeeld of je er al plannen voor hebt en welke dat zijn, waar je goed in bent etc. Als je ons ervan overtuigt dat jij de juiste persoon bent dan heb je daarna een gesprek met de mentoren.  Klopt dan jouw idee met dat van ons? Dan doe je mee aan het project ‘roostervrij leren’!

 

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)