print

Nieuws

Terug naar de Romeinse tijd

Woensdag 22 april vertrokken de gymnasium 2-leerlingen naar het historische Xanten. Docent klassieke talen Eugenie van der Maten doet verslag: "In het huidige Duitsland is men vanaf 1952 begonnen met de archeologische opgravingen rondom enkele fundamenten, die van een amfitheater zijn geweest. De vroegere Romeinse stad die hier heeft gelegen was nagenoeg vergeten en er was ook niets meer zichtbaar over op de genoemde amfitheater resten na. Toch is de Romeinse stad een belangrijk centrum geweest voor de wijde omgeving tot ongeveer de derde eeuw na Christus. Op 73 hectare leefden ongeveer 10.000 mensen, voornamelijk Galliërs en Germanen die zich aangesloten hadden bij het Romeinse rijk en veteranen van het Romeinse legioen. Naast het legerkamp ontstond een Christelijke bedevaartsplek bij het graf van Victor die als Romeins soldaat wegens zijn geloof in het Christendom werd vermoord en begraven. De aanduiding: ‘ad sanctos’, (bij de heiligen), veranderde in de tijd tot Xanten.

Dit zijn de plaatsen die de leerlingen van 2 gymnasium bezochten. Het bezoek aan Colonia Ulpia Traiana cultuurpark en Xanten stad met kerk is de tweede excursie in een reeks van 5 jaren cultuureducatie voor het einddiploma Klassieke talen en cultuur. We troffen een zonnige dag. Na een rondleiding in het Archeologische museum door Nederlands sprekende gidsen werden enkele leerlingen als Romein aangekleed inclusief een uitleg over de kleding. In de middag bezochten we de kerk waar Victor ligt begraven en het buitengebied van het oude legerkamp. Aan de hand van opdrachten verkenden de leerlingen het leven van de bewoners uit die tijd.

In een korte evaluatie gaven leerlingen aan dat de busreis erg leuk was, de opdrachten erg veel, de ijsjes erg groot en de vrije tijd erg weinig. Rond 17.00 uur was de bus terug in Veenendaal en kwam er een einde aan een inspannende, maar leerzame Romeinse dag."

 

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)