print

Nieuws

Ik wist niet dat ik het in me had

Ilse (havo 4) en Nicole (mavo 4) Bruijs.

Onder het motto 'Ik wist niet dat ik het in me had' organiseerde NOC*NSF dit najaar een zoektocht naar sporttalenten in het voortgezet onderwijs. De campagne spoorde jongeren aan om op 2 november naar de NOC*NSF Talentdag te komen om daar te ontdekken of ze de potentie hebben om de Olympische of Paralympische Spelen te bereiken. Onze sectie bewegingsonderwijs wist ook tien leerlingen uit te nodigen voor de Talentdag. Een eerste interview met twee van de vijf leerlingen die zich wisten te selecteren voor één van de selectierondes op Papendal.

Ilse Bruijs speelt zelf voetbal. Tijdens de testdag, begin november op Papendal, werd zij geselecteerd binnen de categorie 'snel en explosief', waaronder sporten als baanwielrennen en vrouwenrugby vallen. “Ik werd op verschillende onderdelen getest en had het gevoel dat ik het er goed vanaf bracht," vertelt Bruijs, die echter tijden moest wachten op de uitslag. “Ik hoorde van een paar anderen dat ze de uitslag al binnen hadden en mijn zusje Nicole had al een mailtje gehad dat zij niet door was. Ondertussen hoorde ik niets. Uiteindelijk heeft mijn moeder het NOC*NSF gebeld, die haar vertelden dat er een misverstand was. Het liep goed af; ik kreeg een uitnodiging van een bondscoach van de Nederlandse Rugby Bond met een uitnodiging voor een training met een topteam."
De tweede keer dat Ilse meedeed aan de training, mocht haar zusje Nicole ook aanschuiven. ,,Ik deed hiervoor niet aan een specifieke sport, hoewel ik wel bezig was met hardlopen." vertelt Nicole. “Na mijn eerste training mocht ik toch mee blijven doen, waardoor Ilse en ik nu samen in het traject zitten. We trainen meestal drie dagen per week, waarvan tweemaal in Amsterdam en één keer in Zevenaar. Ik vind het heel leuk dat we met een groep zijn begonnen die niets wist van het spel en nu hebben we met elkaar zoveel vordering gemaakt. Door elkaar te helpen, maar ook met dank aan onze bekwame trainers." De twee zusjes hopen beiden door te kunnen breken in het rugby, zo vertelt Ilse: “Sinds mijn selectie zit ik in een soort proefperiode die duurt tot mei. Daarna komt het keuzemoment voor de Bond en mijzelf. Stel dat ik nog verder kom met rugby dan ben ik wel bereid om het voetbal ervoor op te geven; vooral omdat ik met rugby een toekomst in de sport heb en met voetbal niet. Ik zou het heel gaaf vinden om van sporten echt mijn carrière te maken!"

Inmiddels is Nicole Bruijs geselecteerd voor het Nederlands team onder de 18 voor deelname  aan het internationale toernooi in Gent op vier en vijf mei in Gent. Zus Ilse gaat mee als reserve in verband met een blessure die ze onlangs opliep.

 

Foto's van de zussen Bruijs in ons CLV Picasa-webalbum:

Waarom deze NOC*NSF-campagne?

Achtergrond van de campagne is dat steeds meer sporten een tekort aan toptalent hebben, bijvoorbeeld omdat potentiële talenten zich buiten de voor hen kansrijke sport bevinden. Het gros van de kinderen kiest nou eenmaal eerder voor judo, voetbal of hockey dan bijvoorbeeld voor rugby, baanwielrennen of triatlon. Daarbij beseffen ze niet dat ze op latere leeftijd nog steeds een overstap kunnen maken en dan succesvol kunnen zijn in topsport. Daarom gaat NOC*NSF voor dat soort sporten nu actief op zoek naar ‘latere leeftijd instromers’.

De campagne richtte zich op jongeren van 12-18 jaar die over specifieke eigenschappen bezitten, maar de sport die daar het best bij aansluit nog niet beoefenen. Een turnster in wie misschien wel een top-rugbyster schuilt, een basketballer die als beachvolleyballer vele malen meer kans maakt of die jongen die niet eens bij een wielerclub zit, maar wel elke ochtend de hele school eruit fietst.

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)