print

Nieuws

3 atheneum naar museum voor moderne kunst in Arnhem

Op woensdag 18 februari is 3 atheneum met de vakken tekenen en handvaardigheid naar Arnhem geweest voor een bezoek aan het Museum voor Moderne Kunst. In het museum kregen ze onder andere een workshop fotografie, zoals ook te zien op de foto. Verder kregen de leerlingen nog een workshop en twee rondleidingen.
De leerlingen hebben een rondleiding gehad door de tentoonstelling Beauty of the Beast waarin te zien was hoe kunstenaars sieraden, tassen en schoenen van opgezette dieren gemaakt hebben. Een muts van kuikens, een broche van vlinders en een topje van twee papagaaien. Bijzonder was de handtas die een kunstenaar van haar overleden kat had gemaakt. Duidelijk stof tot nadenken.
De rondleiding door de sinds een paar dagen geopende tentoonstelling Geaarde Kunst was weer heel anders. Hierin werd verteld over de kunstwerken die in de oorlog werden aangekocht en nu na 70 jaar voor het eerst uit de depots komen. Waarom die kunst? En welke functie of betekenis wilden de Duitsers aan de kunst geven?
Bij de workshops gingen de leerlingen zelf enthousiast aan de slag. Bij de workshop “Net echt?” bekeken en vergeleken we verschillende schilderijen. Wat is nou eigenlijk net echt? En is alles wat herkenbaar is ook net echt? Waar ligt de grens tussen realistische kunst en meer gestileerde of geabstraheerde kunst. Door zichzelf op een spiegel te tekenen en daar in de spiegel een passende achtergrond bij te zoeken ontdekten de leerlingen dat je ook op een heel andere manier tot een verrassend beeld kunt komen waarbij je kunt stileren en abstraheren. Het proces moest gefotografeerd worden en het resultaat moet thuis verder uitgewerkt worden.
Het allerleukste en fascinerendste onderdeel van de excursie was voor de meeste leerlingen de workshop Fotografie. Met minipoppetjes van ongeveer 2 cm groot moesten de leerlingen een soort wereld of omgeving suggereren door erg dichtbij te fotograferen en met de scherptediepte te werken. Zeer bijzondere foto’s werden gemaakt met verrassend goede resultaten. Een dag waarop in een goede sfeer hard gewerkt en veel geleerd is.

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)