print

Nieuws

Verrijkingsochtenden voor plusklasleerlingen groep 8

Het CLV is vanaf dit jaar aspirant-lid van de vereniging Begaafdheidsprofielscholen. In dat kader begonnen we onlangs met het verzorgen van verrijkingslessen voor plusklas-leerlingen in groep 8 van de basisschool. Kinderen in de plusklassen vinden het fijn om ook op een andere manier uitgedaagd te worden. Wij bieden hen daarom tijdens drie verrijkingsochtenden interessante lesstof uit heel verschillende wetenschapsgebieden. Interessant en uitdagend. En we genieten van de kennismaking met deze kinderen die zo openstaan voor het opdoen van extra kennis.
 

Woensdag 11 februari was de eerste verrijkingsochtend op het CLV. De leerlingen van groep 8 uit Veenendaal en omstreken meldden zich om 9 uur en voerden in de scheikundelokalen een onderzoeksproject uit over water. Water, zo gewoon? Onze gasten moesten voorspellingen doen over de eigenschappen van water, gingen ontdekken of hun voorspellingen uitkwamen en kwamen er achter dat water niet zo gewoon is als ze dachten. Vervolgens gingen ze de eigenschappen beïnvloeden: wat gebeurt er als je afwasmiddel toevoegt? Of als je water op een gloeiende plaat druppelt? Ze maakten hun eigen vlekken en testten hun zelfgemaakte ideale wasmiddel. Wie blaast de grootste zeepbel? Met andere woorden, wat is de meest succesvolle samenstelling voor bellenblaassop? Een onderzoekende ochtend dus.
 

Woensdag 18 februari bekijken we een heel andere tak van sport, namelijk: wat is taal voor een fenomeen? Waarom lijken woorden uit heel verschillende talen soms zo enorm op elkaar? Rare jongens, die Romeinen? Wat kun je nu nog met die vreemde Griekse letters? Met twee maten meten: is een Engelse voet ook een Romeinse? Kon een Engelse aannemer uit de voeten met een Romeinse architect? Lingua franca, potjeslatijn en stonecoal English? We have to look further than our nose is long...
 

Woensdag 4 maart gaan we naar een groep nog maar net ontdekte onbewoonde eilanden en krijgen we een opdracht van de Verenigde Naties. Hoe goed ben jij in onderhandelen? Ben jij praktisch ingesteld? Wat is eigenlijk een goede discussie? Kun jij kritisch nadenken? En wat hebben de gammavakken hiermee te maken? Wat zijn dat eigenlijk?

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)