print

Nieuws

Naar de rechtbank met MAW

Woensdag 3 december reisden alle 5-havoleerlingen met het vak maatschappijwetenschappen (MAW) in hun pakket af naar Utrecht, om daar een bezoek te brengen aan de rechtbank. Leerling Jana Muskee doet verslag van deze activiteit: "Ondanks het drukke examenjaar met belangrijke toetsen en presentaties, is er ook tijd voor wat ontspanning. Ook dit schooljaar stond er namelijk een excursie naar de rechtbank in Utrecht gepland voor het vak MAW. Niet alleen dit wekte bij veel leerlingen enthousiasme op, maar ook de aanwezigheid van de twee leukste docenten. We hadden er allemaal onwijs veel zin in! Sinds een paar weken zijn we bezig met het boek Criminaliteit en Rechtsstaat. Tijdens de excursie hebben we dan ook veel van de geleerde stof in de praktijk uitgevoerd gezien. Dit maakte het voor vrijwel iedereen interessant.

Onze excursie vond op 3 december 2014 plaats. Het idee van een écht schoolreisje door met de bus te gaan, was snel van de baan toen we hoorde dat we met de trein gingen. Kaartjes werden geregeld, het enige waar je zelf aan moest denken, was je ID-kaart. Ook in 5 havo zitten leerlingen die dit na drie herinneringen keer nog zullen vergeten. En ja, dit was ook nu het geval. Eenmaal aangekomen op Utrecht Centraal kregen leerlingen die alle lekkernijen niet konden weerstaan de gelegenheid een hapje te eten. Hierdoor zouden we bijna vergeten wat we ook alweer in Utrecht gingen doen.. Oh ja, De rechtbank!

Aangezien we met een grote groep waren en om het overzichtelijk te houden, moesten we per drietal naar het veiligheidspoortje. Hier werd je gecontroleerd op wapens en eventuele andere voorwerpen die niet waren toegestaan in de rechtbank. Je zou denken dat wij als leerlingen onschuldig zijn, maar leerlingen met een schaar in hun tas werden hier zeker niet vertrouwd. Zij werden er tussenuit gehaald en moesten hun handtekening tot twee keer toe op een formulier zetten. Dit is wel opmerkelijk, aangezien de beveiligers zich ook wel kunnen bedenken dat we nog steeds het vak CKV hebben in 5 havo.

Tijdens de rechtszaak zagen we de verdachte tegenover de officier van justitie, de rechter en de griffier zitten. Als eerste begon de rechter met het controleren van de persoonlijke gegevens van de verdachte. Daarna kwam de officier van justitie aan het woord en las hij de aanklacht voor. Ondertussen hield de griffier alles bij wat er werd gezegd, dit hoorden we maar al te goed door het harde getik op het toetsenbord. De rechter stelde de verdachte vragen over de ten laste gelegde feiten. Opmerkelijk was, dat de verdachte vaak beroep op zijn zwijgrecht deed. Hij wilde vrij weinig over zijn betrokkenheid kwijt. De officier van justitie stelde vragen aan de verdachte, maar weer werd er niets losgelaten door hem. Uiteindelijk gaf de officier zijn mening over de zaak. Toen kwam de advocaat aan het woord. Vrijwel iedereen werd wakker geschud door de harde en de duidelijke manier van praten door de advocaat van de verdachte. Hierna kreeg de verdachte de gelegenheid voor het laatste woord, maar ook dit keer trok de Leerdammer zijn mond niet open. De rechter volgde het voorstel van de officier van justitie op en deed meteen zijn vonnis.

Terug in de trein richting Veenendaal waren er veel positieve meningen te horen onder de leerlingen. We zijn na het bezoek aan de rechtbank allemaal een ervaring rijker geworden. Het was voor ons een leerzame middag, waar we met veel plezier aan terug kunnen denken."

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)