print

Nieuws

'Zweven' in Amsterdam

Van de groep leerlingen die het vak GLF (Geloof, Leven en Filosofie) gekozen hebben in 5 havo en 5 vwo. “Voor de herfstvakantie hadden wij een hele leuke, inspirerende en gezellige dag.

We kwamen aan in een van de buitenwijken van Amsterdam en tussen de oude, wat vervallen flatgebouwen stond daar opeens, midden op een plein, een mandir (hindoetempel). Bij binnenkomst moesten onze schoenen uit en mochten we plaatsnemen in de met beelden vol gezette ruimte. De Pandit (priester) vertelde hier over zijn geloof, gebruiken en ervaringen. Belangrijke begrippen waren energie, Brahman en reïncarnatie. De les was zeer interessant, niet al te langdradig en er was genoeg tijd voor vragen en opmerkingen. Een hele open gemeenschap vond iedereen wel.

Na ongeveer twee uur moesten we verder, naar hartje Amsterdam. We kregen wat vrije tijd om de stad te verkennen, eten te kopen enz, enz…  maar moesten om 13.15 uur weer verzamelen voor het volgende programma.

In het midden van Amsterdam zit een neo-spiritueel centrum, genaamd “De Roos”. Daar gingen wij naar toe. We werden hartelijk ontvangen en meegenomen naar de “filosofenzaal”. Ook hier moesten de veters weer los en de schoentjes op de gang blijven. Na een aantal gesprekken over spiritualiteit kregen we een ‘kort’ meditatiemoment. Iedereen ervoer dit weer anders: de een vond het maar niks en keek maar naar een kaarsvlammetje, terwijl de ander bijna in slaap viel en weer een ander voelde zich echt ‘verbonden’ met zijn eigen ik. Het was een leuke, leerzame en ook vooral open les. Iedereen kon zijn eigen mening vertellen, over verschillende neo-spiritualistische onderwerpen praten en vooral lekker relaxed doen! Om half vier moesten we helaas alweer de bus in, terug naar Veenendaal. De excursie was erg gezellig en erg leerzaam voor, onder andere, het verslag over neo-spiritualiteit dat we gaan maken. Veel van ons hebben echt iets geleerd deze dag.

GLF is een keuzevak dat iedereen mag kiezen. Je gaat het bij dit vak hebben over verschillende overtuigingen. Je leert anders naar je leven te kijken en je oefent in de filosofische manier van kijken. Meneer Swart, Mevrouw Boef en meneer Neerken verheugen zich op enthousiaste leerlingen die graag mee zouden willen met zo’n leuk uitje en die graag meer willen leren dan alleen de stelling van Pythagoras.

GLF is een interessant vak kan ik je uit ervaring vertellen (Havo 5 leerling).  Denk er maar eens over na, want misschien ben jij wel voor dit vak geboren! Boef en Neerken hopen jullie de komende jaren te begeleiden tijdens dit vak. Twijfel niet en maak de keus die bij jou past!”

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)